El Sipaag demanarà a la fiscalia que aturi les intervencions il·legals dels càrrecs de confiança

El sindicat posarà en coneixement del ministeri públic el que ell considera un cúmul d’irregularitats pel fet que Govern hagi donat competències a contractats de relació especial

-
-
El sindicat que representa els funcionaris de l’administració general (Sipaag) no només posarà en coneixement de la fiscalia que s’estan produint tot un seguit d’irregularitats amb els professionals que el Govern ha contractat sota l’aixopluc de la figura de la relació especial. A més a més, demanarà al ministeri públic que intervingui per tal que obligui a aturar les intervencions que estan duent a terme aquests càrrecs de confiança, nomenats a dit, i moltes de les actuacions dels quals són, a parer dels assessors jurídics del Sipaag, nul·les de ple dret.

La junta directiva de l’organització sindical va acordar dimarts portar a la fiscalia “el desgavell” que hi ha al Govern amb els nomenaments, abundants, que ha fet l’actual executiu de càrrecs de confiança aprofitant la figura de la relació especial. I no pas pel fet que hagi dut a terme aquestes contractacions; sinó perquè els ha investit d’un poder administratiu que aquestes persones no tenen perquè la llei no ho permet, segons fonts jurídiques properes al Sipaag. 

El Sipaag ha estudiat aquest dijous amb els seus assessors jurídics com es podia articular la queixa que fa dies que estan posant sobre la taula. L’organització sindical ja va fer una petició a la pròpia administració demanant que posi fre i denunciant la situació irregular que consideren que es dóna amb els càrrecs de relació especial. Però com que els terminis per respondre fan que la resposta es pugui demorar fins més enllà de les eleccions, la junta directiva del Sipaag ha decidit actuar per una altra banda. La fiscalia semblava la via, i els assessors jurídics avui ho haurien confirmat.

El personal de relació especial “poden prestar assistència o assessorament, però en cap cas la llei permet donar-los competències o atribucions de responsabilitats”

Encara que hi havia la possibilitat d’interposar una querella criminal contra el Govern en ple per un presumpte delicte de prevaricació, per exemple, no es confia que això doni fruits. I no pas perquè no es tingui clar que el suposat delicte s’hagi comès, sinó perquè darrerament els tribunals estan optant per fórmules processals que eviten ja d’entrada que s’hagin de pronunciar, ni tan sols per desestimar. Així, hi ha el convenciment que almenys en primera instància no s’admetria a tràmit la querella per no haver d’entrar ja a investigar el fons de la qüestió.

Per tant, segons les fonts, s’optarà per posar en coneixement de la fiscalia tot un seguit de nomenaments i d’actuacions que exemplificarien la implementació irregular, a parer del Sipaag i els seus assessors, dels càrrecs de confiança en tan què comandaments de l’administració. “D’aquesta manera es posarà el fiscal contra la paret, en certa forma, i s’haurà de mullar o no. Però serà el ministeri públic qui haurà de dir-hi la seva”, segons les fonts, que han recordat que els actuacions governamentals, segons el Codi de l’administració, per ser vàlids, “han de ser dictats per un òrgan competent”. I els càrrecs de confiança no ho serien.

I no ho serien perquè han estat nomenats a dit, de forma arbitrària. “Poden prestar assistència o assessorament, però en cap cas la llei permet donar-los competències o atribucions de responsabilitats”. En aquest sentit, només persones inserides dins la Funció Pública estrictament poden assumir aquests dot de comandament malgrat que l’actual Govern, saltant-se la llei segons el Sipaag i els seus assessors jurídics, hagi acordat delegacions de competències en molts d’aquests càrrecs de confiança quan, “com a molt, es pot fer una delegació de signatura. Però la decisió l’ha d’adoptar aquell qui té el poder per adoptar-la. I no la té un càrrec nomenat a dit”.

El secretari general de l’organització sindical afirma que s’està analitzant acudir al Consell d’Europa per denunciar “el desgavell” que està suposadament provocant l’executiu

En aquest sentit, per exemple, s’ha posat l’exemple de la coordinadora de la Funció Pública, Elisabet Almarcha, que presideix comitès de selecció de persona, és a dir, pren decisions, quan segons la legislació i la interpretació que en fa el Sipaag i els seus assessors “no ho pot fer” ja que es tracta d’un càrrec de confiança. Per tant, situacions com aquestes, i n’hi ha moltes segons les fonts, es posaran en coneixement de la fiscalia perquè analitzi si són delictives o, almenys, contràries a Dret. “S’han detectat tot un seguit de situacions il·legals i el Sipaag les comunicarà a la fiscalia”. A més a més, en el mateix escrit que es posarà en coneixement algunes de les situacions irregulars detectades, també es demanarà que, de forma immediata, la fiscalia actuï davant el Govern per exigir-li que deposi dels dots de comandament aquells càrrecs de relació especial als quals hagi “il·legalment” delegat competències. 

Més enllà d’això, també s’està estudiant la possibilitat de redactar una carta al Consell d’Europa demanant de poder-lo posar en coneixement de totes les decisions que està adoptant el Govern i que, a parer del Sipaag, afecten la ciutadania sigui o no sigui funcionària. En aquest sentit, el secretari general del Sipaag, Lluís Anguita, ha afirmat que “amb els anys que fa que treballo a l’administració mai no havia vist el desgavell generat per aquest Govern” i, segons el mateix sindicalista, les retallades que s’estan aplicant per als uns i les prerrogatives que es donen a persones que són properes a l’executiu o a la formació política que li dóna suport.

-

Relacionat

Els càrrecs de relació especial de l’administració, camí de la fiscalia

Comentaris

Trending