El SAAS diagnostica 37 casos de càncer de mama durant el 2018

El programa de cribratge ha permès detectar 18 casos en la darrera ronda (2018-19) i ja són 101 en els deu anys de vida

-
-

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària va detectar 37 nous casos de càncer de mama durant el 2018. Així es desprèn de les dades facilitades pel ministeri de Salut amb motiu de la celebració, dissabte, del dia mundial de lluita contra aquesta patologia. Per celebrar la jornada, el Govern organitzarà una sèrie d’actes que, sota el títol ‘Una visió holística’ incorpora diferents activitats com taules rodones, conferències i una exposició de fotografies que oferiran una visió global. 

Des de l’executiu s’ha posat en relleu que el de mama és un dels tumors que es diagnostiquen en major freqüència en les dones. És per aquest motiu que està considerat com a un dels principals problemes de salut pública d’Andorra i els països de l’entorn. El SAAS en va diagnosticar 37 casos l’any 2018 i una cinquantena de dones van ser ateses per aquesta afectació a l’hospital de dia o al servei d’oncologia.

També s’han donat dades del programa de cribratge. Entre el 2018 i el 2019, ja hi ha 18 càncers detectats entre les prop de 5.000 mamografies fetes, el que suposa un percentatge de participació amb relació a les cartes enviades superior al 51%, el més elevat des que es va encetar la iniciativa, destinada a dones d’entre 50 i 69 anys i que ofereix una prova gratuïta cada dos anys.

El projecte vol reduir la mortalitat associada a aquesta malaltia, ja que les possibilitats de curació augmenten si el càncer es detecta en els seus estadis més inicials. Des que va iniciar-se el programa s’han detectat 101 casos de càncer de mama.

Per celebrar el Dia Mundial, el Govern ha previst una jornada de sensibilització que tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna, a Andorra la Vella. A banda de conferències i taules rodones, també s’inaugurarà l’exposició ‘Jo sóc la vida’ de Carmen Novis.

Comentaris (2)

Trending