El nombre de positius per coronavirus ascendeix a 74, dels quals 24 sanitaris

L’actualització ha registrat 21 casos nous i Benazet avisa que la xifra anirà pujant encara mes els propers dies i no serà fins a d’aquí a una setmana que es veurà l’impacte de les mesures adoptades

Benazet i Jover, durant la roda de premsa.
Benazet i Jover, durant la roda de premsa.

Andorra ja té 74 casos actius de coronavirus, 21 més que dimecres. Aquestes són les dades proporcionades pel Govern, que ha remarcat que fins a 24 d’ells són sanitaris. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha avançat que la xifra continuarà creixent els propers dies i que, fins d’aquí a una setmana, no es veuran els resultats de les mesures adoptades per prevenir l’expansió de la malaltia.

L’actualització de dades d’infectats ha tornat a evidenciar un increment de les persones afectades pel coronavirus. Ja són 74 casos actius, als quals cal sumar el del jove que va ser el primer infectat i que ja va ser donat d’alta. D’ells, 24 són sanitaris, xifra que suposa sis més que el dimecres.

Dels 74 casos, hi ha dotze persones ingressades a l’hospital, dos dels quals a la unitat de cures intensives (UCI). El ministre ha admès que aquests dos pacients es troben en un estat “molt greu” tot i que “estables” en les darreres hores. A més, hi ha dos padrins de la residència sociosanitària el Cedre i quatre més que presenten símptomes i estan pendents de resultats. 60 persones més estan al seu domicili amb quadres lleus de la malaltia.

Una dona que havia estat a Andorra ha donat positiu a l'Argentina, segons la premsa del país andí

El Govern, per ara, no té constància d’un cas que ha donat positiu a l’Argentina. Es tractaria d’una dona de 39 anys que hauria tornat a la localitat de Pilar després de passar per Madrid i Andorra. Estava fent la quarantena decretada pel govern i va presentar símptomes. Ara estaria internada a una clínica privada de Buenos Aires.

 Amb relació als residents del Cedre, ha confirmat que són 40 els qui han estat traslladats a l’hotel escaldenc, d’un total de 100. “No ho fem perquè manquin llits, com passa a Madrid, sinó per aïllar millor els qui estan malalts de la resta de residents”, ha indicat el ministre, tot afirmant que “volem tenim més espai i més allunyament de les persones que no presenten símptomes”. Els padrins que han estat portats a l’establiment ho han estat amb l’acord de les famílies i escollint els qui presentaven menys dificultats pel canvi de lloc. També ha admès que s’han mobilitzat estudiants d’infermeria, membres de la Creu Roja, voluntaris i algun professional de la salut ja jubilat.

Pel que fa als confinats per haver mantingut contacte amb algun dels infectats, el ministre ha apuntat que “ja són centenars”, ja que “fem servir un criteri molt ampli”. Especialment, pel que fa als alumnes de l’escola de batxillerat. El mateix Benazet és una de les persones que està en quarantena, tot i que ha remarcat que “no estic malalt” i ha volgut indicar que “les possibilitats que emmalalteixi són baixes perquè demà farà set dies del contacte”.

Benazet avisa: qui tingui acitutds irresponsables podrà ser acusat d'un delicte contra la salut pública

El titular de Salut ha avançat que s’està treballant en una aplicació similar a la impulsada per la Generalitat de Catalunya per fer el control epidemiològic de la malaltia. Hi col·labora el mateix Govern i membres d’Actua Tech per fer que estigui el més adaptada possible a la realitat andorrana.

Benazet ha estat clar i contundent a l’hora d’analitzar com pot evolucionar la situació. “Els propers dies, tindrem un impacte fort”, ha avançat, tot remarcant que “l’hem de mitigar fent que la gent no es desplaci”. El ministre ha explicat que “les mesures que hem adoptat no donen resposta immediata perquè potser hi ha gent en període d’incubació. Fins d’aquí a una setmana no podrem veure resultats”, ha manifestat. Per això, ha volgut “encoratjar la gent” a mantenir “una actitud responsable”, tot avisant que qui incompleixi i faci coses poc adequades podrà ser acusat d’un “delicte contra la salut publica”.

Comentaris (3)

Trending