El neguit i el temor s’apoderen de l’ambient de treball al Cedre

El centre sociosanitari viu amb un clima enrarit i sense pràcticament informació la implementació del sistema d’atenció centrada en la persona 

Liberals denuncia que el ministre de Salut els prohibeix visitar la residència del Cedre
Liberals denuncia que el ministre de Salut els prohibeix visitar la residència del Cedre
Amb les infermeres referents o coordinadores d’infermeria pendents d’una reubicació i amb l’assistent social ja reubicada, amb menys hores de neuropsicòloga, els treballadors, sobretot, i els usuaris, amb menor mesura, del Cedre viuen amb neguit i cert temor la implementació de la denominada atenció centrada en la persona (ACP). Tant els professionals com els interns consideren que manca informació i que això està generant un clima enrarit.

Els darrers moviments no s’han posat bé en molts dels empleats i en una part important dels usuaris. Consideren les fonts consultades, properes tant a professionals del centre sociosanitari com a usuaris i familiars d’usuaris del Cedre, que la implementació de l’ACP s’està gestionant “molt malament”. “Es vol fer tot molt ràpid i ningú no té pràcticament informació”. Admeten que ja fa mesos es va convidar de forma general a acudir a una xerrada feta per la basca Fundación Matía que, en certa forma, serveix de model. Però que ningú va avisar que allò era el que s’importaria.

D’aquí que les fonts consultades mantenen que potser dins mateix del centre se li va donar poca importància i que ara tant professionals com usuaris van a cegues. Els interns estan “dolguts” perquè tenen la sensació que “ens treuen els nostres professionals”. I els treballadors, almenys una bona part d’ells, l’ampolla mai no és plena ni buida del tot, acudeixen al seu lloc de treball amb por, tenallats. “No saben què els espera o els pot esperar” i això genera “un ambient enrarit” que acaba comportant “entristiment”. La tristor, reconeixen les fonts, sí que envaeix el conjunt del centre. 

Tant els professionals com els usuaris i els seus familiars reclamen de l'administració més informació i línies clares sobre el rumb que ha de prendre la institució

La situació, però, admeten les fonts properes a usuaris consultades, en cap cas repercuteix en l’atenció que s’ofereix a l’intern. Si hi ha mancances o deficiències és, asseguren, per altres motius. No per la situació de dubte, de neguit que es viu. Cert, això sí, que de baixes i manca de personal n’hi ha. I tot plegat acaba sent el peix que es mossega la cua. Quan hi ha baixes que no es cobreixen, altres professionals han de fer més hores o assumir més riscos. I això, en alguns cops, acaba generant “lesions” que suposen noves baixes. “Aquesta és una situació que fa molt de temps que dura”, admeten les fonts.

Tots plegats, segons les fonts consultades, esperen que durant la setmana que ve es comencin a aclarir les coses. Se sàpiga on es reubiquen alguns dels professionals als quals se’ls ha anunciat la seva sortida del Cedre i s’informi una mica més sobre l’avenç de la implementació de l’atenció centrada en la persona. “Es diu que el professional no pot tenir afecte amb l’usuari i això, en principi, sembla que així de ser tot el contrari del sistema que es vol implantar. No se sap res”.

Finalment, les fonts consultades han explicat, en relació amb el personal, que el darrer edicte publicat oficialment en relació a la contractació de cinc infermeres per al centre sociosanitari del Cedre no són pas cinc incorporacions noves, des de zero, sinó que es tracta de cinc llocs de treball que ja estan coberts de forma eventual i que a través dels edictes el que es fa és que es passarà de tenir un treballador amb un estatut laboral d'interinitat a ser fixe i indefinit, però que en cap cas es tracta d'un increment de plantilla.

 

Comentaris (8)

Trending