El ‘mal precedent’ de la injecció dinerària a Assegurances Generals

Empresaris i representants del sector de les finances entenen la sensibilitat de la problemàtica però consideren que l’administració no podrà negar a partir d’ara altres ‘rescats’ si calen

-
-

Entenen que el sector financer és sensible i que el fet que una asseguradora, més gran o més petita, se’n vagi en orris o deixi en calces els seus clients pot ser un maldecap que vagi més enllà de la pròpia empresa, però empresaris i especialment representants del sector financer consideren que el fet que el Govern hagi fet una aportació d’1,5 milions d’euros per garantir les primes d’Assegurances Generals en la branca de no vida i de vida risc pot suposar un precedent molt perillós.

L’executiu va anunciar fa unes setmanes una injecció d’1,5 milions d’euros per garantir les pòlisses, unes 9.000, de l’empresa asseguradora intervinguda. Perquè els clients no tinguessin dificultats en les cobertures contractades, calia reassegurar dites cobertures i, per tant, era necessari pagar un diferencial perquè les noves companyies, les reasseguradores, accedissin a dur a terme l’encàrrec. Cert que el Govern ha anunciat que una vegada es resolgui la situació d’Assegurances Generals (si és que es resol), es reclamaran a l’empresa aquells diners públics que s’hagin injectat, però ni tan sols això no convenç els empresaris, financers i bancaris consultats.

“Si l’asseguradora en qüestió, aquesta o qualsevol altra, havia de fer suspensió de pagaments o entrar en fallida, doncs aquest hauria hagut de ser l’escenari. Perquè en cas contrari, a partir d’ara perquè no una empresa amb problemes de liquiditat no podrà acudir al Govern a demanar que la rescatin? Que els avanci uns diners l’administració?”, es demana una de les fonts que considera que és un precedent perillós. I no només amb altres empreses que puguin tenir dificultats en el futur. Parlen fins i tot de crear greuges entre els propers clients d’Assegurances Generals.

En aquest sentit, i salvant les distàncies, reconeixen les fonts, l’administració fa una aportació dinerària per tal que aquells que tenien l’assegurança del vehicle contractada amb l’asseguradora intervinguda no es trobin amb problemes. Sobre la branca de vida, que aparentment és la que presentaria la situació més complicada, més enverinada, res no se n’ha dit. “I imagini’s que algú ha fet una inversió de 200.000 euros i si els vols recuperar, no hi són. Per la mateixa regla de tres, el Govern hauria d’avançar al client aquells 200.000 euros i posteriorment ja reclamarà a l’empresa amb problemes”.

Altres fonts asseguren que per molt que Assegurances Generals, la companyia hauria de poder respondre a partir de béns immobles que estiguin ja sigui al seu nom o que tinguin a veure amb els màxims responsables i propietaris de la companyia, ja sigui a títol personal i com a persones físiques o a través d’altres persones jurídiques. De fet, segons algunes fonts, els màxims responsables de l’asseguradora, apartats de qualsevol responsabilitat en la gestió de la firma des del 16 d’agost, ja haurien ofert -trobant una resposta denegatòria per part de l’Autoritat Financera (AFA)- algun bé immoble de notable valor per mirar de resoldre el suposat problema de liquiditat detectat. Localitzat almenys d’entrada. La qüestió, però, és veure si només era una dificultat de liquiditat o hi ha quelcom més.

El nou administrador, Jordi Torrellas, arribant a les instal·lacions de la companyia.

Relacionat

Rescat encobert d’una part d’Assegurances Generals com a pas previ a la liquidació

Comentaris (1)

Trending