El grup socialdemòcrata reclama a la síndica que exigeixi a l’AREB els comptes de BPA

Amb l’excusa que el banc intervingut continua sent de “naturalesa privada”, Hinojosa es nega a lliurar informació fins i tot al Tribunal de Comptes, que ha detectat diverses anomalies

Trobada dels set consellers electes del Partit Socialdemòcrata (PS).
Trobada dels set consellers electes del Partit Socialdemòcrata (PS).
La reiterada opacitat de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha encès el grup parlamentari socialdemòcrata. Davant la continua negativa de l’ens públic presidit per Albert Hinojosa a lliurar informació, i ara en concret, a facilitar els comptes de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA), el grup liderat per Pere López ha demanat l’empara de la síndica general perquè, d’una vegada per sempre, exigeixi a l’AREB facilitar la informació que els representants del poble li demanen.

Resulta que analitzant els informes del Tribunal de Comptes, el conseller del PS Joaquim Miró va detectar que l’ens fiscalitzador advertia de mancances en algunes qüestions relacionades amb els comptes de BPA facilitats parcialment per l’AREB. Quan l’ens de control va requerir més informació, Hinojosa s’hi va oposar tot assegurant que BPA és una entitat que manté la seva “naturalesa privada”. No obstant, tal i com recorden els consellers socialdemòcrates en la seva demanda d’empara davant la síndica general, Roser Suñé, el 100% de les accions del banc intervingut estan subscrites hores d’ara per l’AREB.

Però l’AREB no deixa anar la informació quan no li interessa. També el PS, també Miró, havia sol·licitat la comptabilitat de BPA entre els anys 2014 i 2018. El conseller socialdemòcrata va topar amb el mateix mur que el Tribunal de Comptes. Per tot això, els socialdemòcrates, farts de tanta opacitat, o d’una actitud, es qualifica en l’escrit presentat a Sindicatura, de “desidiosa”, se sol·licita a Suñé que faci el favor de posar en solfa el Govern i l’AREB perquè “doni just compliment i resposta documentada a les demandes d’informació i preguntes escrites” que se li han formulat “davant l’evasiva continguda en les seves contestes”.

I no és únicament opacitat i manca de transparència, és, recorden els consellers socialdemòcrates, una contínua manca de respecte a la llei. Perquè el propi marc legal de l’AREB estableix que el seu president ha de comparèixer com a mínim un cop l’any davant el Consell General per donar compte de la seva activitat, i de tot allò que hi tingui a veure. Per tant, doncs, també a donar explicacions de les seves eventuals participades, com és en aquest cas BPA. Per això, a part de demanar l’empara a Sindicatura, també formula un parell de qüestions al Govern. 

Li demana en concret “quantes vegades ha comparegut el senyor Hinojosa davant el Consell General aquests darrers anys” i si “té pensat Govern què fer perquè es produeixi aquesta compareixença davant la passivitat de l’AREB”. Alhora també pretén saber si la informació denegada al grup socialdemòcrata ha estat en canvi facilitada al ministre de Finances a partir dels informes trimestrals que la llei obliga l’AREB a enviar. A més a més, el PS també vol saber si l’AREB “ha dipositat en tant que administrador únic de BPA i en compliment de la llei, els comptes de BPA corresponents als exercicis 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 al registre de societats”.

 

Comentaris (6)

Trending