El Govern proposa abordar “una revisió exhaustiva” de la llei electoral

En el criteri a la proposició del PS, l’executiu no tanca la porta a modificar el repartiment d’escons als comuns veu “positiu” que els ciutadans estiguin a les meses, sense deixar fora els consellers parroquials

-
-

El Govern ha fet públic el seu criteri sobre la modificació de la Llei del règim electoral i del referèndum presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata. L’executiu dona a entendre que seria positiu admetre a tràmit per introduir canvis legals que van més enllà dels demanats originàriament, com ara garantir el dret a vot de les persones amb discapacitat o millores en el sistema de sufragi per correu. De fet, fins i tot entén que seria bo “abordar una revisió exhaustiva de tot l’articulat des del diàleg amb totes les institucions implicades per caminar convenientment cap a una reforma de la normativa electoral i del referèndum”. Sobre la possibilitat de variar el repartiment d’escons, entén que pot ser interessant buscar una fórmula que sigui més representativa sense que es pugui posar en risc la tasca a desenvolupar pels comuns. El Govern també valora positivament que les meses electorals estiguin compostes per ciutadans, però sense que això suposi deixar fora els consellers comunals i, en canvi, no veu bé crear més d’un col·legi electoral.

En el criteri, publicat aquest divendres al Butlletí del Consell General, l’executiu obre la porta, si el text és admès a tràmit, a possibles modificacions en el repartiment d’escons a les eleccions comunals. Així, tot i que “defensa el sistema electoral actual (...), ja que possibilita alhora l’expressió de la voluntat dels electors i l'estabilitat de les institucions” no s’oposa al fet que “es puguin introduir correccions o matisos que comportin una representativitat més gran, sempre que no s’impossibiliti o es faci difícil el desenvolupament de la tasca executiva dels comuns prop dels ciutadans, que és la seva principal finalitat”.

El Govern si que valora de forma positiva “l’esperit de servei cívic” que suposa obrir les meses electorals a ciutadans mitjançant una designació feta per sorteig públic. Tot i això, considera que “seria convenient no excloure de la presidència de la mesa els membres del comú que no siguin alhora candidats per mantenir una tradició arrelada i que dota de més garanties jurídiques el procés electoral”.

S'entén que el canvi es pot aprofitar per introduir millores en el vot dels discapacitats i per correu

El punt amb el qual és més crític l’executiu és el que proposa poder tenir més d’un col·legi electoral a cada parròquia. Així, es posa en relleu que “no consta cap reclamació ni suggeriment per part dels comuns” que sigui necessària aquesta mesura i, a més, es retreu al PS que el text “no considera ni preveu els possibles costos i complicacions logístiques que haurien d’assumir” les corporacions. D’aquesta forma, es deixa clar que són contraris, ja que “no escau limitar la lliure designació d’espais de celebració per part dels comuns, ni especificar-ne excepcions, ni fixar-ne la quota per interval poblacional”.

El Govern, de fet, no amaga que és un bon moment per abordar una revisió més profunda del text. Així, s’indica, ja d’inici, que “es podrien introduir altres canvis que millorin el text i els drets dels ciutadans”, com ara “tenir en compte la garantia de l’autonomia de l’exercici del vot per part de les persones amb discapacitat” així com “l’ampliació dels terminis i el canvi dels requisits del vot per correu o d’un futur vot electrònic” o “la dissociació del número de passaport actual i del número d’identificació personal (antic número de passaport)”.

Des de l’executiu, això sí, s’avisa que cal “donar compliment a l’esperit que emana de la Constitució (...), que estableix l’exigència d’un ampli consens en matèria electoral”. Per tant, veu necessari que el treball del text permeti “assolir un ampli consens polític i institucional entre el Consell General, que té la potestat legislativa de modificar la llei; els comuns, que són les institucions concernides per aquest canvi, i el Govern, a través del cap de Govern, que és l’òrgan que convoca i centralitza els comicis”. Per això, apunta que si es pren en consideració la proposició de llei, “serà necessari abordar una revisió exhaustiva de tot l’articulat des del diàleg amb totes les institucions implicades per caminar convenientment cap a una reforma de la normativa electoral i del referèndum”.

Etiquetes

Pere López i Judith Salazar durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

Relacionat

El PS proposa que els ciutadans presideixin les taules electorals i que la votació no es faci als comuns

Comentaris (3)

Trending