El Govern confirma dues defuncions més per coronavirus que van tenir lloc divendres

Les anàlisis practicades a tots dos difunts han detectat que patien la malaltia, fet que enfila els morts per l’epidèmia fins a 6 d’un total de 334 casos, 26 més que dissabte

Un instant de la roda de premsa, amb el ministre intervenint des de casa seva.
Un instant de la roda de premsa, amb el ministre intervenint des de casa seva.

El coronavirus s’ha cobrat ja sis víctimes mortals al país. Als quatre que s’havien confirmat fins al dissabte, s’han de sumar dos padrins més que van morir el divendres –un al Cedre i un al seu domicili- i que, després de les anàlisis, també han donat positiu per la malaltia. El nombre de casos a Andorra creix ja fins als 334, dels quals 322 actius. Suposa tot just 26 més que el dissabte. 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut, de nou per videoconferència, per actualitzar les dades sobre l’evolució de l’epidèmia al Principat. Per un costat, la notícia negativa ha estat la confirmació de dues morts més que van tenir lloc el divendres, tots dues persones d’edat avançada. Una d’elles estava al Cedre i Benazet ha posat en relleu que ja no se li podia assistir amb ventilació mecànica. L’altra, propera als 100 anys, es trobava al seu domicili. “Es va jutjar que no eren tributàries de ser traslladades a l’hospital.

La dada, com a mínim esperançadora, ve del nombre de casos nous. Tot just 26 nous, fet que representa una disminució amb les xifres registrades els darrers dies. De fet, és la segona jornada consecutiva en què disminueixen els nous positius. Això enfila el nombre total fins a 334, dels quals 322 actius -amb sis altes i sis persones difuntes-. Entre ells, 85 sanitaris.

Benazet entén que, sense les mesures de confinament, "la corba de contagis seria exponencial i el sistema sanitari estaria col·lapsat"

Pel que fa als ingressos hospitalaris, hi ha 46 persones al centre sanitari, de les quals nou a la unitat de cures intensives. Cinc persones més estan pendents de resultats de les proves practicades.  A la residència sociosanitària El Cedre, hi ha 18 positius. També han tornat quatre pacients que es troben convalescents i s’espera que se’ls pugui donar d’altra en un termini breu de temps. Amb relació a l’UCI, el ministre de Salut ha remarcat que encara hi ha espai per atendre malalts, però a la vegada ha indicat la voluntat de “reforçar” el servei i intentar arribar a una capacitat de trenta ventiladors mecànics.

Benazet ha volgut mostrar-se optimista, tot remarcant que “la corba no és exponencial” sinó que “és aritmètica”. Per això, ha afirmat que “la lluita que fem tots des de casa ens està donant resultats”. També ha explicat un canvi de tendència pel que fa als tests realitzats. Així, dels darrers 66 que han arribat, el resultat ha estat negatiu en 44 d’ells.

El ministre ha afirmat que “com a poble i com a ciutadans, estem plantant cara a l’epidèmia” i ha assegurat que “si no haguéssim pres aquestes mesures de confinament, en aquests moments tindríem una pujada exponencial i el sistema sanitari estaria absolutament col·lapsat”. Per això, ha parlat obertament d’un “horitzó d’esperança” sempre que “seguim així”.

Ara bé, aquest s’ha de veure a unes setmanes vista. Serà llavors quan “podrem veure com ha evolucionat tot” i, sobretot, “fer avaluacions sobre quin és el grau d’immunització de la població”. Benazet ha avançat que “podrem anar obrint en funció de nombre de persones que han passat la malaltia i han guanyat immunitat”.

.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending