El Govern adverteix: o la ciutadania compleix el confinament o aplicarà l’estat d’alarma

S’entén que la mobilitat dels darrers dies no s’adequa a les xifres de positius i morts per coronavirus i s’ha ordenat a la policia intensificar els controls però avisen que si la població no és responsable “es farà un pas més”

Un dels controls fets per la policia aquests dies.
Un dels controls fets per la policia aquests dies.

Advertència clara la que ha llençat aquest vespre el Govern: si aquest cap de setmana es continua detectant mobilitat i incompliments de l’ordre de confinament, la setmana vinent es posarà sobre la taula “un pas més” que suposaria la declaració de l’estat d’alarma. El portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha deixat clar que s’ha donat instruccions a la policia perquè intensifiqui els controls, per ara informatius, però que si la població no respon limitant al màxim la mobilitat i la socialització, s’acabarà prenent la decisió.

Només començar la compareixença vespertina, Jover ha recordat les dades actuals de l’epidèmia del coronavirus: 439 casos totals i 16 víctimes mortals. Davant aquestes xifres, no s’entén que s’hagi detectat els darrers dies “un increment de la mobilitat” que, han afirmat, “no és adequada a aquestes xifres sanitàries”. Per tant, s’entén que pot ser necessari fer un “pas més”.

Per ara, la instrucció a la policia ha estat clara. “Hem demanat que es trobi més present al territori i que recordi a la gent que ha de tenir responsabilitat”, ha explicat el ministre portaveu, tot remarcant que “cal reduir la mobilitat, cal no socialitzar i cal tenir responsabilitat”. Un cop passat el cap de setmana, arribarà el moment de fer balanç.

Jover admet que, per ara, quedar-se a casa és una recomanació i cal aplicar l'estat d'alarma per poder sancionar

“Estarem amatents de com respon la ciutadania i com es desenvolupen aquests dos dies”, ha indicat Jover. L’avís ha estat clar: “no descartem fer un pas més en funció de la resposta de la població”. I aquest seria la declaració de l’estat d’alarma, que ja es pot tirar endavant un cop aquesta setmana ha entrat en vigor la Llei que regula aquesta situació excepcional.

El portaveu de l’executiu ha recordat que, des del primer moment, sempre s’han mostrat confiats en el fet que “per via de les recomanacions en un país com el nostre seria suficient”, però ha lamentat que “hem vist que la mobilitat ha crescut”. També remarca que “per obligar al confinament, en afectar drets fonamentals, seria necessari aplicar la llei de l’estat d’alarma”, ja que, llavors, “sí que podríem aplicar sancions”.

 

Jover ha assegurat que “si vam fer la Llei, era per casos més enllà de la Covid-19 i perquè era un element que ja tocava desenvolupar”. Tot i això, ha admès que “pensàvem que havíem de tenir a disposició aquesta eina”. I, aquí ho ha deixat clar: “utilitzarem a cada moment l’eina més adient per aconseguir l’objectiu, que en aquest cas és aturar una malaltia que ha causat ja 16 morts, que afecta més de 400 persones i que ha deixat la nostra economia molt tocada”. I justifica que, com a Govern, “no podem no agafar totes les decisions que siguin escaients per aturar la malaltia”.

Comentaris (34)

Trending