El futur Institut de l’Habitatge podria fer de dipositari dels contractes de lloguer

El ministre de Presidència i Economia confirma que al 2020 s’allargarà la mesura d’impossibilitar que els arrendaments puguin incrementar-se més enllà de l’IPC

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes. Toni Solanelles
El futur Institut de l’Habitatge hauria de poder fer de dipositari dels contractes de lloguer com un mecanisme més per poder de disposar d’informació fidedigna i rigorosa alhora de fer els estudis de mercat dels preus de l’habitatge. El Govern assegura que continua treballant per poder tenir dades precises de què costa arrendar un pis al Principat; alhora també segueix mirant d’adoptar mesures per pal·liar l’increment desmesurat patit els darrers anys.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha comparegut aquest dimarts per mirar de diferenciar entre el que és l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) i el que hauria de ser l’enquesta que doni què costa accedir a un habitatge. “Són dues coses diferents”, ha remarcat el titular de Presidència. De fet, l’EPF analitza el que un grup de famílies (920 que van rodant totalment cada dos anys) destinen, entre altres despeses, a l’habitatge. I d’aquí en surt una mitjana de 601 euros mensuals el 2018 destinats a aquest concepte. Això, però, no vol dir que és el lloguer mitjà actual.

Les dades les té l’AGIA i aquest organisme s’ha compromès a lliurar-les al Govern perquè en pugui fer l’ús estadístic necessari. També els comuns han començat a aportar dades fidels sobre habitatges buits i que no estan al mercat. Gallardo ha volgut sortir amb la seva compareixença a rebaixar les crítiques a la suposada mitjana dels 601 euros tot explicant què vol dir una enquesta i què suposaria saber el cost de l’accés al mercat del lloguer.

Gallardo admet que aquest hivern els temporers encara toparan amb dificultats perquè es prioritzen les mesures que beneficiïn als residents permanents

El ministre d’Economia ha explicat que ja hi ha acordat de manera definitiva que per al 2020 es prorrogarà la mesura de prohibir que els contractes de lloguer, siguin de la modalitat que siguin, puguin incrementar-se més que l’increment del cost de la vida, que l’IPC que s’acabi donant aquest any. Alhora ha afirmat que tot apunta que el futur Institut d’Habitatge serà el dipositari dels contractes de lloguer per així tenir un element més analític.

Quan serà realitat aquest institut i tot plegat? Gallardo ha assegurat que hauria de ser-ho durant la legislatura. En canvi, no es preveu que es posi sobre la taula la necessitat de posar en marxa un registre de la propietat, encara que no es tanca la porta a analitzar aquesta qüestió. Sia com vulgui, i quant a una manera general de funcionar, el titular de Presidència ha deixat clar que abans que els temporers són els residents fixes al Principat.

En aquest sentit, Jordi Gallardo ha avançat que aquest hivern, per als temporers, “els problemes potser encara hi seran” malgrat que es vulguin “agilitzar al màxim” algunes accions. Però, ha deixat clar, “tot alhora no es podrà fer” i, per tant, no es pot donar primer una resposta als residents temporals sense primer oferir solucions a aquelles persones que viuen de manera permanent al país.

Comentaris

Trending