El cribratge massiu per saber la immunització de la població es posa en marxa sense gran disfuncions

Els promotors del dispositiu reconeixen que un 10% dels voluntaris i sanitaris han causat baixa per haver donat positiu al test i ser sospitosos d’estar contagiats

-
-

Les primers quatre hores de cribratges massius s’han desenvolupat sense grans alteracions. Més encara, vist “l’ingent” dispositiu, l’arrencada del 59 punts de control repartits per tot el país ha estat “exitosa”, en paraules del director d’Actua Tech i un dels dissenyadors del dispositiu, Marc Pons. Oficiosament, aquest matí, el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i altres autoritats, com la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, han donat el tret de sortida als tests, que haurien d’indicar quina part de la població ha passat el coronavirus.

Pons ha reconegut que esperen que sigui menys d’un 10% de la població la que les proves revelin que han produït anticossos i, per tant, no només siguin malalts ja curats sinó que en principi, i durant un temps desconegut, no haurien de poder-se ni infectar ni contagiar. Però tot està en l’aire, ha admès el director d’Actua Tech que ha afirmat que parlar d’una immunització d’entre el 5 i el 8% de la població és “pura especulació”. Sí que ha reconegut el promotor de l’operativa que hi ha hagut un 10% de baixes entre els sanitaris i voluntaris que nodreixen els ‘stop labs’ i que aquests dies previs s’han anat fent les proves.

Segons Pons, el percentatge entre sanitaris i voluntaris que han donat positiu d’immunoglobulines del tipus M (IgM) és l’esperat i just aquest percentatge és el que els fa pensar que immunització global de la població serà lleugerament més baixa. Perquè els sanitaris i molta de la gent que forma part dels dispositius parroquials són professionalment de les persones més exposades al virus i entre els sectors de més risc i entre els quals més infeccions hi ha hagut. El màxim responsable d’Actua Tech ha admès també que “la coordinació és complicada” per les moltes persones i institucions que participen en l’operativa. I que a mida que avancin els dies “s’aniran afinant detalls”.



Tot i així, i després de les proves sectorials prèvies, segons Pons no han calgut fer grans modificacions a l’operativa. “S’han fet canvis poc significatiu”, ha explicat un dels promotors de l’operativa, que ha destacat modificacions en la senyalització d’alguns dels punts de control o l’increment de personal en alguns dels laboratoris mòbils. Marc Pons també ha demanat “paciència” a aquells que no hagin estat citats encara per fer-se el tests perquè aquests primers dies, com s’ha pogut veure per exemple als punts d’Andorra la Vella, s’han donat cites més espaiades del que seria convenient per tal de comprovar més eficaçment el rodatge dels dispositius. 

Pons ha explicat novament a grans trets com funciona l’operativa i ha recordat que els treballadors fronterers són els únics als quals contacta directament l’administració. En aquest cas, les proves es passen al punt de control del parc central de bombers, a Santa Coloma. Per la resta, el director d’Actua Tech ha remarcat que se separa molt el que són les dades personals de les dades mèdiques per tal que ningú no pugui vincular una cosa amb l’altra i, d’aquesta manera, garantir l’anonimització de les proves.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending