El coronavirus ‘derrota’ el judici del ‘supermercat de la droga’

El Tribunal de Corts ajorna la vista per un cas que va permetre comissar el 2018 més de 200 grams de cocaïna esgrimint que no pot garantir les mesures de seguretat davant del virus

-
-
Gairebé a darrere hora s’ha acabat suspenent un dels judicis més notables que s’haurien hagut de celebrar aquesta primavera davant del Tribunal de Corts. Aquest dijous estava previst que se celebrés la vista contra els cinc acusats en una causa que la policia va batejar, el maig del 2018, com a ‘Operació Nord’, o que encara més popularment es va conèixer com el ‘supermercat de la droga’. Es van comissar, entre altres estupefaents, més de 200 grams de cocaïna un parell de dies abans, justament, que s’inaugurés un local d’oci nocturn. El tribunal ha esgrimit com a motiu de la suspensió que no pot garantir les mesures de seguretat i prevenció que el coronavirus exigeix.

La suspensió, anunciada avui mateix, a menys de 48 hores de la celebració de la vista, a sorprès a més d’un. Perquè ja s’havia previst que com a mínim dos dels processats, els dos que segueixen a la presó des de fa prop de dos anys, intervinguessin en el judici de forma telemàtica des de la Comella. Però suposadament, i tot i així, encara era excessiva la gent que hauria hagut de ser present a la sala. Es dóna el cas, a més, que un dels magistrats, concretament el ponent, havia de venir de França. No consta en aquest cas que s’hagués previst la intervenció telemàtica. Amb tot, el judici s’ha ajornat per, com a molt, celebrar-se a final de maig o principi de juny. Però tot està en l’aire.

La fiscalia demana dotze anys de presó per al principal acusat, un home que cinc mesos després de ser enxampat i acollint-se a un permís per anar al metge mai més va tornar a la Comella

Tan en l’aire com la moral, cada vegada més minada, dels dos presos per aquesta causa. Especialment, per a l’home valencià que va pujar al Principat per acompanyar el principal implicat en la causa i, suposadament, el propietari de la droga. El presumpte màxim responsable del ‘supermercat de la droga’ està fora de la presó de l’octubre del 2018. Va aprofitar un permís per poder realitzar-se una prova mèdica ineludible davant d’una greu malaltia que patia i tot i el seu compromís, i el dels seus representants legals, de tornar tan bon punt s’hagués sotmès al reconeixement mèdic, mai més no va tornar.

Aquest home havia residit al Principat. De fet, hi tenia negocis que suposadament havia d’acabar de cancel·lar el maig del 2018 quan va venir de València, d’on era, d’on és i on s’està fent una vida totalment normal. Per a ell, i en rebel·lia, la fiscalia en demana dotze anys de presó. Les altres dues principals peticions de condemna ho són per als dos reclusos. L’altre home originari de València i que maleeix els ossos de qui un bon dia va ser el seu amic s’hi juga vuit anys. I sis anys són els que sol·liciten per al jove andorrà que va ser l’encarregat de fer la feina més complicada, la de passar la droga per la frontera, els 228 grams de cocaïna que l’ara ‘desaparegut’ per malaltia li va facilitar dins d’una bossa d’esport.

La resta de processats en la també denominada ‘Operació Nord’, dos dels quals encara empresonats, s’hi juguen respectivament, vuit, sis, cinc i quatre anys de condemna

Aquest noi, amb seguiment previ, va ser l’esquer de tot plegat. La bossa amb la droga dins li van donar a la Seu, on esperava els dos homes que venien de València. Després s’enfilaria un autobús de línia i de la frontera no va passar. Llavors es muntaria tot un operatiu, amb la batlle que ja instruïa la causa -Canòlic Mingorance llavors- i el fiscal general al capdavant de l’acusació pública com a màxims responsables del que es coneix com una entrega controlada, amb l’objectiu d’enxampar amb les mans enfangades els suposats propietaris de la droga. Almenys, el màxim responsable.

També van ser detinguts en el mateix dispositiu dues persones més que també han de ser jutjades, i per les quals la fiscalia sol·licita, respectivament, cinc i quatre anys de presó respectivament. El judici al ‘supermercat de la droga’, però, haurà d’esperar. Davant de la desesperació dels dos reclusos per aquesta causa i per culpa d’un coronavirus que exigeix unes mesures que, almenys el Tribunal de Corts, considera que amb l’excepcional situació sanitària actual no podia garantir. 

Comentaris (1)

Trending