El Constitucional avala la llei que estableix uns preus mínims per la venda de tabac

El tribunal considera que el text “respecta suficientment el principi de proporcionalitat i aplica els criteris relatius i propis d’una legítima opció política determinada”

Comentaris

-
-
El Tribunal Constitucional (TC) ha acabat avalant la llei que fixa uns preus mínims per a la venda del tabac. Considera que el text “respecta suficientment el principi de proporcionalitat” i recorda en els arguments jurídics d’una sentència notificada recentment que la llibertat d’empresa consagrada a la Constitució no és absoluta, que s’ha d’entendre en relació amb altres principis o drets instaurats en la Carta Magna i pels quals l’Estat pot introduir mecanismes reguladors. Alhora, recorda que s’està intentant combatre el contraban i, també i encara que no es remarqui tant, es fonamenta la salut pública.

El TC ha desestimat íntegrament el recurs directe d’inconstitucionalitat que van presentar ja amb el Consell General anterior dissolt els tres parlamentaris de Liberals -Jordi Gallardo, Judith Pallarés i Ferran Costa- i els tres socialdemòcrates -Pere López, Gerard Alís i Rosa Gili-. L’Alt tribunal recorda en la seva argumentació que la seva funció és de legislador negatiu. Que expulsa de l’ordenament jurídic aquells articles o normes que contradiuen la Constitució però, en canvi, no pot decidir si una llei és incoherent, com en part també qüestionaven els consellers.

Sis consellers generals -tres liberals, tres del PS- van presentar un recurs directe d'inconstitucionalitat en considerar que el text aprovat en la recta final de la passada legislatura vulnerava el principi de llibertat d'empresa

El nucli essencial de la queixa dels parlamentaris era el fet, però, que al seu entendre fixar uns preus mínims per a la venda del tabac era vulnerar la llibertat d’empresa, perquè, alhora, entenien que la mesura no era proporcional ja que no es posen límits a altres activitats o menesters que també ajudarien a combatre el tràfic il·lícit de tabac, que és el que es pretén en essència amb la legislació aprovada en la recta final de la legislatura passada. El TC recorda que s’ha de fer una lectura combinada dels diferents articles que recull la Constitució i deixa entreveure, també, que potser sí que seria un problema que en lloc de fixar un preu mínim el que s’hagués establert fos un màxim.

“El debat sobre si els objectius de la Llei són o no són certs, pertany a l’àmbit de l’acció i de la decisió política però en cap cas poden ser matèria de pronunciament constitucional”, diuen els magistrats en un dels considerants jurídics alhora que recorden que les “característiques essencials de l’Estat andorrà fan que la llibertat d’empresa i l’economia de mercat, puguin ser objecte de conformació i configuració legal”. El TC també deixa clar que “l’apreciació feta pel legislador sobre la necessitat d’un preu de venda mínim per als productes del tabac no pot ser contradita per aquest Tribunal, llevat que es constatés l’existència d’un error manifest. I sempre que no es consideri que el mecanisme de fixació d’un preu mínim restringeix, de manera inapropiada, el principi de llibertat d’empresa i el marc de l’economia de mercat”.

És a partir d’aquí quan l’Alt tribunal fa una anàlisi de la llei, i en especial dels articles que els recurrents denuncien explícitament per suposadament inconstitucionals, i tenint en compte també “els raonaments del ministeri fiscal sintetitzant els criteris de la política i de la ciència econòmica en matèria de fixació de preus mínims, incidència en la competència i eventual distorsió del mercat”, acaba arribant a la conclusió que la llei recorreguda “no vulnera ni la llibertat d’empresa ni l’economia de mercat, ja que tot i les limitacions que hi introdueix fixant els preus mínims de venda dels productes del tabac, respecta suficientment el principi de proporcionalitat i aplica els criteris relatius i propis d’una legítima opció política determinada, de necessitat, d’eficàcia i d’eficiència. La llei també suposa un exercici de transparència i de cap manera pot ser considerada com a contrària a la seguretat jurídica”.

Comentaris (2)

Trending