El concurs per seleccionar nous bombers encén el cos

L’ABA lamenta que els errors del procés, que obligaran a repetir proves, s’haguessin evitat si no se’ls tingués “apartats”

La caserna de bombers de Santa Coloma.
La caserna de bombers de Santa Coloma.

El concurs per seleccionar cinc nous membres per al cos de Bombers ha generat un important malestar, tant entre els actuals efectius com entre els candidats. I és que el procés s’ha vist esquitxat per diferents deficiències fins al punt que un dels passos claus, les entrevistes del psicotècnic amb els aspirants, s’hauran de repetir. Des de l’Associació de Bombers (ABA) es posa el crit al cel i es lamenta que molts dels problemes que han sorgit es podrien haver evitat en cas que, tal com demanem des de fa temps, es permeti al sindicat formar part dels òrgans que coordinen el procés.

El passat mes de maig, Govern va activar el procediment per a la contractació de nous efectius per al cos de prevenció i extinció d’incendis. Es tracta d’un reforç necessari tenint en compte les baixes que s’han anat produint els darrers anys per jubilació i les que es preveuen en el futur proper. El procés de selecció, però, ha estat marcat per una sèrie de problemes que han acabat generant un important descontentament entre els participants i diferents recursos. Alguns dels episodis, si es fa cas dels missatges interns que circulen via wattsapp entre els interessats serien “surrealistes”.

El punt que més polèmica ha generat –i que, de fet, ha afectat tots els candidats- és l’entrevista del psicotècnic. Com ha avançat aquest dimecres el diari Bon Dia, aquesta s’haurà de repetir perquè es va fer via Skype, ja que l’examinador no va poder desplaçar-se a Andorra. Aquesta circumstància no estava indicada al plec de bases i ha generat diversos recursos que han estat acceptats per Govern. Així, en els propers dies els 21 candidats que opten als llocs al cos hauran de repetir, aquesta vegada presencialment, aquest tràmit del procés.

Les queixes, però, no es limitaven a la forma telemàtica de fer l’entrevista. Els aspirants també han posat en relleu que l’entrevistador tenia un accent menorquí tan tancat que, en alguns casos, entendre’l es feia complicat. Al final, es va haver de passar al castellà.

Des de l’ABA, el seu president, Joan Torra, s’ha mostrat molt crític amb la situació viscuda, tot remarcant el fet que, des del sindicat, “no se’ns ha deixat participar en res”. En aquest sentit, ha recordat que una reivindicació repetida una vegada i una altra durant la tramitació de la nova Llei de Funció Pública era que les organitzacions representants dels funcionaris poguessin ser part dels processos de selecció via el comitè de selecció o el d’avaluació, possibilitat a la qual el Govern i el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) sempre s’hi ha negat. Per Torra, tot el que ha succeït amb el nou concurs és una prova de la necessitat d’aquesta presència i, per tant, “ho tornarem a reclamar”.

El president de l’ABA també ha lamentat que el procés actual està sent “molt menys transparent” amb els candidats que els fets anteriorment. En aquest sentit, apunta també el canvi d’empresa contractada per Govern, que també hauria afectat els criteris de selecció. Sobre aquest darrer punt, Torra indica que “un dels candidats ja es va presentar a l’anterior concurs i va superar els dos psicotècnics; ara, en el nou, no ho ha fet”. Al seu entendre, “no saben exactament què busquen”.

Comentaris (3)

Trending