El comú i Saetde busquen la fórmula per invertir al Pas sense canvi accionarial per ara

Comentaris

El comú i Saetde busquen la fórmula per invertir al Pas sense canvi accionarial per ara
El comú i Saetde busquen la fórmula per invertir al Pas sense canvi accionarial per ara
El comú d’Encamp i la societat que gestiona les estacions d’esquí de Grau Roig i el Pas de la Casa (Saetde) busquen la fórmula per tal que la companyia pugui encetar el seu pla d’inversions per al Pas sense que la corporació s’hagi de desprendre, de moment, de les accions que té a la societat.La majoria comunal encapçalada per Jordi Mas ja ha comunicat tant als màxims dirigents de Saetde com al conjunt de la corporació que durant el que queda de mandat (les eleccions se celebraran el desembre) el comú ni transferirà el paquet accionarial ni traspassarà a la societat el Funicamp. Però el comú està interessat en què Saetde inverteixi al Pas i Saetde, ara per ara, manté la seva aposta pel nucli encampadà sempre que les institucions també segueixin. Hi ha dos elements que podrien servir per tal d’arribar a una entesa: rebaixar el cànon que la societat paga a la corporació i que el comú retiri totes les accions judicials que afecten el Pla de les Pedres, on hi ha la connexió que permet fer realitat el domini Grandvalira. Fa mesos que el comú i Saetde, encapçalats respectivament per Jordi Mas i Joan Viladomat, estan treballant en un pla de millora per al Pas de la Casa que hauria de passar perquè la societat pugui quedar totalment en mans privades. L’interès d’uns inversors estrangers que ja gestionen l’estació austríaca de St Anton de poder entrar a l’accionariat de Saetde i de retruc a Grandvalira ha accelerat les negociacions. I malgrat que hi ha una molt bona sintonia, vista la proximitat dels comicis comunals, la corporació ha decidit ajornar qualsevol decisió clau fins al proper mandat. I per clau Mas considera, sobretot, dues qüestions: la venda d’accions (el comú participa a Saetde a raó del 34%, aproximadament) i traspassar a la societat la titularitat del Funicamp. Totes dues qüestions, i el funcionament de l’estació i les inversions al Pas en el seu conjunt, seran objecte dels programes electorals que presentin les diferents opcions polítiques que concorrin a les comunals. El cònsol, però, no vol que es perdi la inversió que els rectors de Saetde estaven disposats a realitzar. I per això es busquen alternatives per tal que la societat, si escau d’una forma més diferida del previst inicialment, realitzi un seguit de millores que reverteixin al nucli fronterer.

L’acord base inicial

Fins que no es va acabar decidint ajornar l’intercanvi accionarial i el traspàs del Funicamp, s’havien posat sobre la taula diferents qüestions amb les quals hi havia un principi d’acord. El fonamental era que les accions del comú passaven a mans del conseller delegat de Saetde (que al seu torn ja té també contactes molt avançats amb els gestors de St Anton, la voluntat dels quals és ser majoritaris a la societat) i que al seu torn la companyia es comprometia a invertir 20 milions d’euros al Pas (i potser 10 més a Encamp en funció de l’evolució de la negociació) en un període d’una dotzena d’anys. Entre les actuacions que es feien hi havia la renovació de diversos ginys, la instal·lació d’un telecabina urbà nou que enllaçaria el centre del Pas amb la zona de debutants de l’estació, que s’hauria de reforçar. S’enderrocava l’actual zona de les taquilles que hi ha al poble i es guanyava espai per fer un gran espai amb estació d’autobusos. En aquest cas, s’esperava la involucració comunal i estatal. Saetde, al seu torn, alçaria amb el temps, com a mínim, dos nous edificis de serveis. Però encara hi havia més elements que es posaven sobre la taula. Saetde plantejava una rebaixa del cànon que actualment satisfà al comú. I que volta el 7% del volum de negoci que fa la societat. La rebaixa plantejada es pretendria que fos més accentuada si la societat ha de fer inversions sense que, per ara, el comú no es desprengui de les accions. Saetde també estaria interessada en l’allargament de la concessió. Els drets atorgats al seu dia encara són vigents per a 22 anys més. La pretensió de la societat és que quan es firmi un nou acord global, la concessió passi a tenir una durada total de 50 anys. L’empresa també va posar sobre la taula d’analitzar tot els plets que té entaulats amb el comú. Es dóna per fet que quant a l’impost de radicació no hi ha marxa enrere. Però sí que es pretendria una solució en el marc del pacte pel conflicte del Pla de les Pedres. La corporació encampadana pretenia cobrar uns quants milions d’euros per la cessió d’aquell espai que la sentència de Concòrdia va situar en terreny seu, malgrat que les disputes amb Canillo no acaben d’acabar mai. I un penúltim element: el circ de Pessons forma part de la concessió que el comú té donada a Saetde malgrat que a nivell d’esquí no s’explota. Vist aquest fet i també com a part de l’acord, la idea posada damunt la taula és que Pessons quedi desafectat, deixi de ser part de la concessió i, d’aquesta manera, el comú podrà estudiar amb més profunditat un projecte que fa temps que persegueix: crear el Parc Natural de Pessons.

El Funicamp

Un altre dels grans cavalls de batalla és el Funicamp, una llosa per a les finances comunals. Saetde té concedida la gestió tècnica del giny per part del comú, que per realitzar aquesta tasca li abona, aproximadament, 1,8 milions anuals. La facturació que assoleix el giny va a parar a la caixa comunal. Però l’ingrés no va més enllà del mig milió d’euros anual, amb la qual cosa el dèficit que el telecabina deixa cada exercici volta l’1,2 o 1,3 milions. En la negociació oberta fa mesos i aturada, entre altres coses, en aquest aspecte en concret, s’estudiava la possibilitat de passar la titularitat del Funicamp a Saetde, amb la qual cosa no només no cobraria per la gestió tècnica del mateix sinó que hauria de fer front a totes les despeses que suposa. I que no són poques. Les revisions de manteniment i seguretat a les quals s’ha de sotmetre el giny són molt costoses. Alhora, periòdicament s’ha de canviar un cable que per ell sol suposa una inversió que pot arribar al milió d’euros. Aquesta operació s’ha de fer, per exemple, durant el 2016 segons les diverses fonts consultades. Tot això ho passaria a assumir Saetde. Els socis privats de la companyia estan ara per ara encara decidits a invertir al Pas. Però volen veure compromisos reals de l’administració. Mentre els assessors legals de les diverses parts implicades en la negociació treballen en una proposta d’acord alternativa, també és cert que la societat ha estat fent treballs les darreres setmanes que s’incloïen en el pla d’inversió. No té res a veure amb què hi hagi una entesa rubricada, que no hi és tal i com han deixat clar les fonts consultades. Però hi ha qüestions, com l’endreça d’alguns espais al peu de pistes i tocant al poble del Pas o la rectificació del traçat d’algun telecadira que Saetde hauria fet igualment. I que com que ja estava decidit a tirar-ho endavant ho ha impulsat les darreres setmanes. Una altra cosa és que s’arribi a un acord sobre el cànon, sobre l’allargament de la concessió o sobre els plets judicials i això pugui fer que la societat faci passos més visibles. Per exemple, l’encàrrec del telecabina urbà que està projectat.

Comentaris

Trending