El comú d’Andorra recepta “comprensió i paciència” davant l’inici de les obres de remodelació de Meritxell

Els treballs s’han de començar dimarts en els tres trams que es comprenen entre el carrer de la Unió i el carrer Bisbe Iglesias; d’aquí fins a les Canals es preveu que estiguin en marxa el dia 16

La cònsol major, Conxita Marsol, exposant detalls de la realització del projecte. | ANA
La cònsol major, Conxita Marsol, exposant detalls de la realització del projecte. | ANA
“Comprensió” i “paciència”. Són les dues principals consignes davant l’inici, dimarts que ve, de les obres de remodelació i embelliment de l’avinguda Meritxell. Les empreses adjudicatàries i el comú ho tenen “tot apunt per començar una gran obra”, en paraules de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que juntament amb el conseller responsable de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, han anunciat que aquest dimecres s’acordarà l’adjudicació de l’últim tram que quedava per encomanar. També han explicat el pla alternatiu en relació amb la mobilitat: Prat de la Creu assumirà més trànsit del que ja rep habitualment.

El 3 d’abril, just l’endemà del Dilluns de Pasqua, s’encetaran els treballs que aniran del carrer de la Unió fins al carrer Bisbe Iglesias, en tres trams que s’afrontaran de diferent manera a nivell constructiu. El darrer sector, el que va de Bisbe Iglesias al carrer de les Canals no s’iniciarà fins al 16 d’abril, atès que haurà estat el darrer en adjudicar després del primer intent fallit amb una fórmula de licitació àmpliament criticada i que ha suposat un encariment dels treballs, respecte de l’inicialment previst, de més de tres milions d’euros. Dels 7,5 milions que d’inici es presumien als 10,7 pels quals finalment s’han encarregat sumant els quatre trams. I això, imprevistos al marge.

Finalment, l’adjudicació s’ha realitzat per una xifra més de tres milions superior (10,7 milions d’euros) al que prèviament s’havia pressupostat (7,5) i l’actuació ha de durar quatre mesos

Marsol ha reconegut que l’aposta de la corporació, les exigències imposades, aquesta voluntat de posar potes en l’aire tota l’avinguda alhora però fer-ho en només quatre mesos, s’ha girat en contra quant als preus. Però la cònsol ha insistit que no es podia tenir molts mesos Meritxell en obres. D’aquí que s’hagi dissenyat un projecte molt intensiu, treballant moltes hores durant cadascuna de les jornades i incloent-hi fins i tot els caps de setmana i, pràcticament, tots els festius. S’ha triat, però, una temporada que es considera baixa i s’ha mirat de mantenir trobades amb veïns i comerciants per explicar les coses i apaivagar els ànims. “Paciència i comprensió”, han demanat als ciutadans Marsol i Canturri.

Una de les qüestions primordials és conèixer l’afectació a la xarxa viària. El conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri, ha destacat que han mantingut reunions amb Mobilitat, amb el ministeri d’Educació per abordar l’accés al col·legi Sant Ermengol i també, per tractar la qüestió de la càrrega i la descàrrega, amb els transportistes, entre d’altres. El tram entre el carrer de la Unió i Bonaventura Armengol, que ara ja està tancat al trànsit entre les dotze del migdia i les dotze de la nit, tancarà les 24 hores i la càrrega i descarrega es podrà fer a les zones habilitades als carrers Prat Primer, Josep Rossell Calva i Josep Cornella. El tram que discorre entre la plaça de la Rotonda i les Canals serà de baixada amb un sol sentit i s’han habilitat punts per a les mercaderies a la Rotonda i a Bisbe Iglesias. 

Els vehicles que baixin hauran de tombar cap a Prat de la Creu, on és possible que en hores punta hi pugui haver retencions tot i que des de la corporació ja s’ha parlat amb els agents de circulació perquè hi hagi coordinació i s’evitin al màxim. Al carrer Babot Camp s’habilitarà l’entrada als aparcaments privats i pel que fa al del centre comercial E.Leclerc Hiper Andorra, es farà a través d’un accés que s’ha habilitat al carrer Josep Rossell Calva. Quant a l’accés al Sant Ermengol, els autocars que provinguin de parròquies altes i d’Escaldes-Engordany hauran d’entrar pel carrer Sant Andreu mentre que la resta hi accediran per Meritxell. Pel que fa als vehicles particulars es recomana que es faci l’accés i la sortida a l’escola pel carrer de les Canals. Canturri ha recordat que ja es va provar aquest itinerari durant les obres al carrer de la Creu Grossa.

La corporació admet que és més problemàtic “l’impacte econòmic” que tot plegat pot generar en els establiments de l’eix comercial, que bo obstant això tindran accessos especials habilitats

Quant al desenvolupament de les obres, Marsol ha detallat que en el tram entre el carrer de la Unió i el de la Borda, els dos o tres primers dies es retirarà el mobiliari urbà i el 16 començarà a aixecar-se el paviment a la vorera esquerra, per davant de l’establiment Roca Ribes, per passar al costat dret el 28 de maig i fer a partir del 2 de juliol la part central. Entre el carrer Babot Camp i Bonaventura Armengol, es farà primer la part central i a partir del 2 de maig, els laterals. Pel que fa a la part compresa entre la plaça de la Rotonda i Bisbe Príncep Iglesias, es farà primer el costat esquerre, en sentit baixada, entre el 5 d’abril i el 4 de juny i entre el 15 de maig i el 3 d’agost el dret. En tots els casos es garantirà el pas dels vianants i en aquest darrer tram, també de vehicles.

Els dos dirigents comunals han reconegut que el que pot costar més de digerir serà “l’impacte econòmic” que els treballs poden suposar als establiments de l’avinguda, als negocis de Meritxell, per molt que s’hagi triat una temporada d’una afluència relativament baixa de turistes (les obres s’han d’allargar fins al 3 d’agost). El comú dóna per suposat que la qüestió de la mobilitat es resoldrà força satisfactòriament. Una altra cosa és com serà de “dur” que les botigues han de passar quatre mesos amb maquinària a tocar de l’aparador. Però en principi, ha assegurat la cònsol major, el retorn de les reunions fetes amb els comerciants no ha estat negatiu. Més aviat al contrari: “Molt positiu”. Segons la cònsol, els empresaris valoren que es tracta d’una “obra necessària que s’havia de fer” per “dignificar l’avinguda”.

Comentaris

Trending