La sequera, però, sobretot la guerra d’Ucraïna, farà que productes com el blat augmentin la inflació

El vocal del Col·legi d’Economistes, Antoni Bisbal, creu, però, que “l’efecte serà limitat”, tenint en compte que altres productes com l’energia o els carburants s’estan moderant i recorda que Ucraïna és el vuitè país productor del món de cereals, mentre que Espanya és el 25è

Un camp de blat
Un camp de blat

Estem en un moment en què la inflació s’està controlant, però l’alimentació és un dels grups que encara continua a l’alça, mentre que els carburants o l’energia s’han moderat. La sequera que s’està vivint en països com Espanya pot afectar a productes de primera necessitat com el blat. Els economistes, però, tenen clar que “la incidència serà limitada” i el que afectarà més serà la guerra a Ucraïna.

La sequera provocarà que certs productes com el blat o la fruita s’encareixin en els propers mesos i això afecti la cistella de la compra. Això, sense cap dubte tindrà un efecte inflacionari, tot i que el vocal del Col·legi d’Economistes, Antoni Bisbal, pensa que “la incidència serà limitada i l’alimentació suposa entre un 10% i un 15% de l’IPC.

Posa en relleu que “la inflació s’està controlant, amb l’augment de tipus d’interès per part del Banc Central i en el cas de l’alimentació hi ha molts productes substitutius”. És sabedor que el blat és un bé de primera necessitat i té clar que encarirà el sector de l’alimentació, però d’altres s’estan abaratint com l’energia o els carburants.

Bisbal pensa que més que la sequera, el que afectarà més serà la guerra a Ucraïna. De fet, aquest és el vuitè país del món en la producció de cereals, mentre que Espanya ocupa la posició número 25. Ha posat l’exemple de França “que ha controlat els preus de certs productes perquè no generin inflació i la població els pugui comprar”. Tot i això, diu, “es va definir una cistella de productes, però s’ha demostrat que són de baixa qualitat”.

S’espera que el departament d’Estadística faci pública aquest dimarts la dada avançada de l’IPC del mes d’abril. Al març es va situar en el 6,4% i l’alimentació va ser el principal grup que es va situar al +16,3% a causa, principalment, de l’augment dels preus de la carn, la llet, formatge i ous i del pa i cereals.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending