El sector turístic s’activa confiant en l’arribada de turistes catalans a partir de dilluns

Des de la Unió Hotelera s’explica que s’estan rebent trucades de possibles clients que demanen informació sobre com han de venir i s’espera que els pròxims dies això es tradueixi en reserves per les festes nadalenques

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

Les mesures anunciades aquest divendres per la Generalitat, amb l’equiparació d’Andorra i l’Alt Urgell i l’obertura, sota certes condicions, a la possibilitat que puguin arribar turistes suposa un petit baló d’oxigen per al sector turístic. Petit, remarquen. Lluny del que realment necessitarien comerciants i hotelers, però valorat de forma positiva per allò del més val això que res. Alguns allotjaments, de fet, han optat per reactivar-se abans del previst i reobrir la setmana vinent, vist que, com a mínim, hi ha clients que truquen interessats per venir.

Així ho ha explicat a Altaveu el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, que no amaga que el panorama que queda després de les resolucions del govern català és, com a mínim, “estrany” però “benvingut sigui comparat amb el que teníem ahir”. I és que, remarca, “si la gent decideix pernoctar, pot venir” i això, entén, pot servir per reactivar una mica el sector, tancat des de fa setmanes.

Més pessimisme hi ha a Autèntics Hotels d’Andorra, on es lamenta que, per ara, “el que tenim cert és que totes les reserves que teníem per Nadal s'han cancel·lat”

De fet, apunta que ja hi ha establiments, sobretot a les parròquies centrals, que s’estan movent. “Alguns tenien previst obrir el 7 o el 8 de gener i, ara, si tot va bé, ho faran dilluns quan confiem a tenir gent”, comenta. Pujol explica que, de fet, des de l’anunci de la Generalitat, “hem començat a tenir trucades de gent que vol demanar informació; ara, esperem que es transformin en reserves”. Per ara, tot just “ens diuen que miraran de fer-les més endavant”.

Per tant, algunes empreses avançaran l’obertura. “Suposo que aquelles que tinguin diversos hotels, activaran només un a l’espera de com va tot”, apunta el gerent de l’UH. Això, de retruc, també suposaria que s’anul·lés l’ERTO que afecta a part de les respectives plantilles.

Un major pessimisme es respira en l’altra patronal del sector, Autèntics Hotels d’Andorra. La seva presidenta, Cristina Canut, deixa clar que “no és el que esperàvem”, tot i reconèixer que “ens oxigena una mica”. Poc, però, per a unes empreses que “l’únic que tenim cert, ara per ara, és que totes les reserves que teníem per Nadal han estat cancel·lades; ens anul·len famílies que feia anys que venien al país de forma gairebé ritual”.

La CEA considera una “bona notícia” la decisió de la Generalitat i confia que Andorra mantingui l’atractiu de ser un destí segur

A més, Canut no amaga que hi ha por a la possibilitat que les festes de Nadal puguin suposar un considerable empitjorament de la situació epidemiològica. De moment, apunta que “cada establiment decidirà què fa ara en funció de la seva situació al país, del tipus de clientela i de les expectatives que tingui la direcció de si l’obertura està predestinada a anar a més o al contrari, així com del cost que suposi engegar màquines”.

Els botiguers intenten veure el got mig ple després de les notícies rebudes des de Catalunya. Sònia Yebra, presidenta d’Eix Comercial, considera que “l’assimilació és un pas més”, però admet que “no queda la millor situació”. Es mostra, però, optimista pensant que “pot ajudar perquè dilluns vinguin clients”. També apunta que “ara hem d’intentar que la gent arribi a passar més d’un dia, a gaudir de tot el país, de les comptes però també la natura”. També deixa clar que “som un lloc segur i ara ho tenim tot molt controlat”.

Des de la Confederació Empresarial, el seu gerent, Iago Andreu, ha apuntat que la decisió de la Generalitat “és una bona notícia encara que la mobilitat estigui subjecta a unes determinades condicions”. Es valora de forma positiva el fet que “a partir de dilluns, les famílies catalanes que ho desitgin poden venir a passar uns dies a Andorra”. Això sí, “vetllant pel respecte de les normes de prevenció que són similars a les dels països veïns”.

Al seu entendre, es tracta d’una “finestra d'oportunitat que se'ns presenta per a les nostres empreses”. Recorda que, a més, “el client d'Andorra sempre ha tingut una bona resposta perquè és una destinació segura”.

Comentaris (5)

Trending