El PS reclama una bonificació del carburant per als residents a la qual Jover es nega

Pere López defensa que la mesura és necessària en un moment “greu” i ajudaria a reduir l’IPC, mentre que el titular de Finances justifica el ‘no’ perquè “els recursos de l’Estat són finits i els hem de col·locar per tenir el millor impacte possible”

Pere López, al costat de Judith Salazar, durant la sessió.
Pere López, al costat de Judith Salazar, durant la sessió. PS

El PS ha reclamat a Govern que impulsi una bonificació generalitzada en els preus dels carburants per als residents i els professionals del país. Es tracta, ha assegurat el seu líder, Pere López, de la fórmula per frenar una inflació desbocada. La proposta, però, ha estat refusada pel ministre de Finances, Eric Jover, que ha justificat que ja s’han fet altres mesures d’ajuda davant l’impacte que l’actual conjuntura econòmica ha tingut sobre el poder adquisitiu de la població.

La petició dels socialdemòcrates s’ha fet en el marc de la sessió de control a l’executiu. López ha volgut recordar que la situació és excepcional, tot posant en relleu l’elevada inflació, amb un IPC del 7,3% el mes passat. I bona part és culpa de com s’ha disparat en els darrers mesos el cost dels carburants. Per això, i admetent que ja hi ha una mesura en marxa en aquest sentit, ha advertit que s’ha deixat fora tant els ciutadans com els vehicles de menys de 3,5 tones.

“La situació és greu i cal prendre mesures”, ha apuntat. Per això, ha volgut “animar a Govern a generalitzar aquesta bonificació” tot defensant que “pot tenir un impacte important en la reducció de l’IPC”. López ha remarcat que “a altres països aquesta acció ha funcionat i beneficia tothom que s’ha de desplaçar”.

La petició, però, ha rebut carabasses per part de Govern. El ministre de Finances, Eric Jover, ha donat a entendre que no es plantegen bonificar els carburants. Ho ha justificat recordant que ja s’ha aprovat un paquet d’ajudes que “en qüestions de mobilitat, locomoció i logística suma 16 milions d’euros”, posant sobre la taula accions com la gratuïtat del transport públic o les dotacions al programa Engega i Renova.

Sobre la proposta socialdemòcrata, ha apuntat que “voleu arribar a més gent però l’impacte sobre els ciutadans que realment ho necessiten seria menor”. Així, ha justificat que “els recursos de l’Estat són finits i hem de mirar on els col·loquem per tenir el millor impacte possible”.

Davant aquesta negativa, des del PS s’ha lamentat que “no voldríem pensar que les emergències pressupostàries passen per davant de l’encariment del cost de la vida de ciutadans i empresaris”. I, en aquest punt, ha recordat que moltes persones i, fins i tot, empreses, no tindran accés a les bonificacions que sí que s’han aplicat. “Ens sembla un error que pot tenir greus conseqüències a la tardor”, ha remarcat. Un exemple l’ha posat el conseller general Jordi Font: “Em vaig posar a una cruïlla d’Escaldes i una altra d’Andorra la Vella i vaig comptar els diferents tipus de vehicle. “El 85% dels que treballen industrialment al país, dels que traslladen internament les mercaderies, els dels comercials, estan per sota de les 3,5 tones”.

Comentaris (7)

Trending