El preu dels productes importats es va disparar prop d’un 21% durant el 2022

Estadística fa servir un nou indicador -l’índex de valor unitari del comerç exterior- per constatar l’encariment de bona part del material que ha entrat al país, especialment dels carburants, els olis i les manufactures

Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023.
Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023. ARXIU

El preu dels productes importats que arriben al país ha crescut gairebé un 21% en el darrer any. Es tracta d’una evolució que s’ha donat de forma generalitzada en tots els capítols, però que ha estat especialment important en els combustibles, olis i els articles manufacturats. L’increment també depèn de la zona de procedència del material. Així, mentre que les importacions provinents d’Espanya han pujat un 21,2%, les que venen de més lluny, d’altres països de la Unió Europea o de Gran Bretanya, encara ho han fet més (27,6%).

Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística, que ha elaborat un nou indicador, l’índex de valor unitari del comerç exterior, que mesura, justament, l’evolució dels preus tant de les importacions com de les exportacions. Pel que fa a les primeres, i segons els càlculs fets, ha passat de 101,5 el gener del 2022 a 122,7 el del 2023. És a dir, un increment del 20,8%. Si la comparativa es fa amb el desembre, la pujada és de l’1,3%.

Si s’analitza per grups, es comprova com la pujada més forta s’ha produït de forma generalitzada, però hi ha certs grups on l’increment és més important. És el cas dels combustibles, amb un 44,4% d’increment. Cal tenir en compte que es compara el gener del 2022, quan encara no havia esclatat la guerra a Ucraïna i, per tant, no s’havia viscut els efectes inflacionistes que va tenir el conflicte justament en el cost dels carburants, que en les darreres setmanes, en canvi, sí que s’han moderat força.

També és elevat l’increment de preu dels olis i greixos, que pugen un 39,9%, i els articles manufacturats (+37,7%). Pel que fa als productes alimentaris i animals vius, l’evolució és d’un 13,7%. I també ha crescut molt el preu de la maquinària i els equips de transport, un 27,1%.

Si la dada es compara tenint en compte la procedència geogràfica dels productes, es comprova com la pujada de preus de les importacions ha estat menor a França (18,1%) que a Espanya (21,2%). I que, en canvi, si arriben d’altres països de la UE o d’Anglaterra, l’increment encara ha estat més elevat: d’un 27,8%.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending