Preocupació al sector hoteler pel descens d’ocupacions patit al llarg del març

Les xifres de clients han caigut a nivells més baixos dels que serien habituals en un mes encara de temporada d’hivern, fet que s’atribueix al mal temps i, sobretot, al desbocament de preus viscut als països veïns

El rètol d'un establiment hoteler del país.
El rètol d'un establiment hoteler del país. T. S.

El sector hoteler estava completant un hivern positiu. Fins al març. Les xifres d’ocupació de les darreres setmanes han experimentat una sensible davallada, un fet que, com a mínim, genera una certa preocupació. I és que el descens les ha situat per sota del que seria habitual en aquestes dates. La situació s’atribueix a diferents factors, però sobretot l’escalada de preus dels carburants i dels productes alimentaris, que ha fet reduir la despesa en viatges turístics, especialment entre el client espanyol.

Març va començar, segons les dades facilitades per la Unió Hotelera, amb una ocupació mitjana setmanal superior al 75%. Un cop passat el Carnaval, però, la dada ha anat a la baixa segons avançava el mes. Del 66,53% a 62,50% i, ja la darrera xifra, es va quedar únicament en un 54,93%. I això malgrat que la temporada de neu encara està en marxa.

Rètol d'un hotel del país.

Relacionat

L’ocupació hotelera cau per sota del 55%, la més baixa de la temporada

El sector ja admet que, tradicionalment, el moment actual sol ser el més fluix de l’hivern, especialment si hi ha poca neu o si la Setmana Santa cau tard, però la comparativa amb les temporades prèvies a la pandèmia evidencien que la baixa ha estat més forta del que s’esperava. “Vas pel carrer i veus que no hi ha gent. Qui no té escolars, ni el cap de setmana fa ocupacions en condicions”, apunten fonts empresarials consultades per Altaveu.

“Potser sense el tema aquest estaríem una mica millor”, apunta un altre representant del sector. I el tema, en aquest cas, està clar: el fet que “les economies familiars s’estan resentint”. Als països veïns, als mercats de proximitat, i especialment a Espanya la inflació està disparada. Els preus dels carburants s’ha enfilat pels núvols, sobretot arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. I també s’ha disparat el cost de molts productes d’alimentació. “El client mitjà nostre, que no és el de luxe, està patint aquesta situació”, apunten les fonts consultades.

També hi ha un altre factor que contribueix a aquesta manca de ganes de viatjar: el temps. No es pot negar que tant a Andorra com a les zones veïnes, la climatologia de les darreres setmanes no ha acompanyat, sobretot amb moltes precipitacions i poc sol. És un altre motiu que s’ha sumat a l’impacte de la inflació desbocada.

Resultat? Uns nivells d’ocupació que queden lleugerament per sota del que s’esperava. I això, no s’amaga des del sector, genera certa inquietud. Més en unes empreses que ara, tot just, comencen a remuntar el vol després del fort impacte patit per culpa de la pandèmia. Es tem que la situació s’allargui ja fins a final de temporada. I es recorda que, després, cal afrontar uns mesos, fins a l’estiu, especialment fluixos.

Comentaris (10)

Trending