Pendents de Catalunya aliats amb França

El Govern deixa clar que la decisió d’obrir les estacions al gener es manté inalterable per molt que les pistes catalanes puguin posar-se en marxa, que encara no s’ha confirmat, i admet que hi ha el risc que ciutadans del país acabin esquiant en territori veí

Joan Martínez Benazet just abans de comparèixer formalment per actualitzar les dades.
Joan Martínez Benazet just abans de comparèixer formalment per actualitzar les dades. C. ESTEVE / SFGA

A Catalunya la classe política i les diferents faccions governamentals, cadascuna alimentada per grups de pressió diferents, s’esbatussa de mala manera. A Andorra hi ha un temor terrible davant la possible, que no pas confirmada del tot, obertura de les estacions catalanes i s’està a l’expectativa de la Molina, Masella o Baqueira. S’està pendent de Catalunya però lligats clarament a França. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat rotund en nom del Govern. La lleialtat cap al concert europeu de no obrir pistes “no es tirarà pel dret; ni es planteja com a opció”.

L’executiu manté que les estacions andorranes, si es pot i no hi ha una tercera onada, no s’obriran fins al gener, sense que hi hagi cap data prevista. I alineats amb França, que aquest divendres ha posat sobre la taula la possibilitat de posar en marxa els remuntadors a partir del 7 de gener. Andorra anirà en aquesta mateixa línia. Faci el que faci Catalunya. I a Barcelona, les forces governamentals s’estan fent travetes constantment. Les autoritats catalanes havien d’anunciar aquest dijous el nou marc d’actuació. Que si centres comercials oberts, que si teatres… La decisió es va posposar a aquest divendres.

Martínez Benazet manté que “tirar pel dret la lleialtat (amb el concert europeu de mantenir les pistes d’esquí tancades fins després de festes) ni es planteja com a opció”

Davant els dubtes polítics, les estacions catalanes associades com a ACEM han anunciat l’obertura gradual i progressiva a partir de dilluns com una mesura de força. La decisió ha agafat “amb els pixats al ventre” els responsables polítics, econòmics i els rectors de les pistes d’esquí del Principat. Però sort, però, la Generalitat mai no ha confirmat que això sigui autoritzat. D’aquí que des de Prat de la Creu i des de molts dels domicilis del Principat s’estigui pendent de Barcelona. Aquest divendres, la reunió dels qui han de decidir a Catalunya també ha acabat sense acord i s’han emplaçat a una suposada resolució final aquest dissabte.

Una mica d’aire a la tensió que es viu al Principat. Martínez Benazet ha assegurat que es continua mantenint els contactes necessaris perquè s’equiparin l’Alt Urgell i Andorra. I si aquesta assimilació arriba alhora que el govern català permet l’obertura de les estacions, la situació pot ser molt més perjudicial que beneficiosa. “Això ens pot succeir”, ha reconegut el titular de Salut admetent que es pot donar la situació que en lloc de rebre visitants, en lloc que arribin esquiadors a Andorra, en marxin cap a les estacions veïnes. “No podem impedir cap dret”, ha deixat clar Martínez Benazet, recordant que la mobilitat interior en territori català també experimenta limitacions. Entre setmana, però, ben poques, més enllà de la restricció nocturna.

Les autoritats catalanes posposen fins a aquest dissabte la resolució final sobre el serial d’obrir les estacions o els centres comercials

El Govern té un fort compromís amb França i la no obertura de pistes si al país veí del nord no s’obre. Avui la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ho ha tornat a reiterar formalment davant autoritats franceses. I de les paraules de Martínez Benazet, que ha comparegut aparentment per fer una actualització estricta de les dades sanitàries quan hi havia tota la moguda de les estacions sobre la taula i fins i tot quan el mateix titular de Salut havia anunciat dilluns i dimecres que aquest divendres s’exposaria el protocol de Nadal, se n’ha de fer la mateixa lectura.

El ministre ha remarcat que després de l’anunci del Govern de posposar l’obertura de les pistes fins al gener, la reacció en forma de “relaxament de mesures” va ser immediata. I els residents a l’Arieja i als Pirineus Orientals poden arribar a Andorra. Per ara, l’impacte no és que sigui nul, però gairebé. L’esperança és que el retorn de la mobilitat total a partir de dimarts que ve a tot França porti més visitants, més clients, més compradors, al Pas de la Casa. És, s’ha dit, l’esperança. La poca llum que queda. Si a partir de dimarts vinent aquesta llumeta no s’encén i Catalunya s’ha posat en marxa, el pre-Nadal pot ser altament complicat. I el després encara pot esdevenir molt més difícil.

Comentaris (2)

Trending