La majoria al·lega “seguretat jurídica” per no exigir català als professionals sanitaris i liberals

El conseller independent Ferran Costa argumenta que si als que ja estan al país se’ls obliga a presentar un títol del nivell B2 s’estaria “aplicant una retroactivitat a unes normes laborals que en el seu dia no es demanaven”

Ferran Costa durant una compareixença.
Ferran Costa durant una compareixença. Toni Solanelles

Els grups de la majoria han justificat la decisió de no exigir el nivell B2 de català als professionals liberals i sanitaris que ja exerceixen al país perquè fer-ho, entenen, vulneraria la “seguretat jurídica”. Així ho ha explicat el president de la bancada independent, Ferran Costa, el fet que no s’acceptin les esmenes socialdemòcrates que volien incloure aquesta obligació a la legislació. Entenen que seria “canviar les regles del joc a mitja partida”.

Al Consell General es troben a tràmit ara dos textos. Un per regular les professions i els col·legis professionals. Un altre per fer el mateix en tot l’àmbit sanitari. En tots dos casos, el Govern vol establir que les persones que comencin a exercir al país hagin de demostrar que tenen la titulació del nivell B de català. Aquesta exigència, però, no s’aplicarà als que ja es troben treballant al Principat.

Un càmera grava les conselleres del PS Susanna Vela i Judith Salazar abans de la roda de premsa.

Relacionat

Els professionals liberals i sanitaris ja instal·lats al país no hauran d’acreditar el B2 de català

Des del PS s’han presentat esmenes que vol ampliar aquesta obligació a tots els professionals. Als que ja es troben al país, se’ls donaria un termini de dos anys per demostrar que tenen aquest nivell o per aconseguir el diploma que ho acrediti. La proposta, però, no serà acceptada per la majoria i així s’ha transmès ja als consellers de la principal formació de l’oposició.

Costa ha volgut deixar clar que tant el grup independent com les altres dues bancades que donen suport al Govern, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, “valorem qualsevol mesura que vulgui afavorir el català”. En aquest cas, però, el parlamentari considera que “cal fer-ho aportant seguretat jurídica”. I, al seu entendre, això no succeeix amb la proposta feta des del PS.

“No podem canviar les regles de joc a mitja partida”, ha argumentat el president del grup independent, tot alertant que “seria perniciós”. En aquest sentit, afirma que aprovar l’esmena dels socialdemòcrates suposaria “aplicar una retroactivitat a unes condicions laborals que en el seu dia no s’exigien”. En canvi, considera totalment lògic demanar-ho a qui vingui a partir d’ara a exercir al Principat.

Comentaris (19)

Trending