La indústria exportadora considera vital l'Acord d'associació

La darrera jornada del cicle 'El futur a debat' de la CEA analitza la situació del sector durant la pandèmia i les seves perspectives

Comentaris

La moderadora Noemí Rodríguez i els participants al debat, Assumpció Majoral i  José María Roger.
La moderadora Noemí Rodríguez i els participants al debat, Assumpció Majoral i José María Roger. CEA

'La indústria exportadora a debat' ha tancat aquest dimarts el cicle de conferències que ha organitzat la Confederació Empresarial Andorra (CEA). Els dos ponents, Assumpció Majoral, de TAG Systems; i José María Roger, de NiceTech han coincidit en assenyalar la importància de l'Acord d'associació amb la Unió Europea (UE).

Majoral ha afirmat que "amb l’Acord d’associació amb la UE podríem exportar directament a tots els països, sense necessitat de passar per una representació fiscal a Espanya, com passa en alguns casos" mentre que Roger ha indicat que " és vital per a la indústria, sempre i quan es preservi la fiscalitat moderada i altres elements que fan Andorra atractiva".

Els dos ponents s'han referit també a la pandèmia que, en paraules de Majoral, "ha tingut impacte en la indústria perquè el confinament de la primavera ens va obligar a distribuir la producció en altres empreses del grup". Tot i la crisi, però, han continuat invertint. "Durant el confinament vam posar en marxa una nova planta de producció de fruita al Marroc totalment a distància. I això mesos abans hauria estat impensable", explica Roger de NiceTech.

Tag Systems, per la seva part, va invertir en una nova planta de personalització de targetes als Estats Units "perquè després de la situació excepcional cal estar preparats per reprendre l’activitat i donar resposta a la demanda" com comenta Majoral qui assegura que malgrat aquestes inversions, el confinament també ha passat factura. " A Andorra el sector industrial és massa petit i durant el confinament vam pagar el preu de la poca cultura industrial del país: perquè la indústria va estar tancada igual que els serveis, quan a d’altres països va seguir funcionant". Roger apunta que amb el nou escenari " s'ha de ser molt ràpid en la presa de decisions. La nova indústria necessita agilitat, també des de l’administració pública". En aquest punt, Majoral ha apuntat que "per atreure inversió estrangera i activitats industrials d’alt valor afegit també caldria una major presència de l’anglès a l’administració i al país en general".

Reconeixen la dificultat per  contractar personal tècnic qualificat

Un dels problemes que troben, segons Majoral, és la dificultat per contractar personal tècnic qualificat. "És un dels handicaps d'Andorra.  Però també és cert que un cop la persona viu i treballa a Andorra, valora molt l’entorn del país" i Roger coincideix en assenyalar que "a la indústria avui el talent és més important que la maquinària. La maquinària la pots llogar o comprar, però quan el talent es perd és molt difícil de recuperar". Entre les  propostes hi ha la de posar en marxa un IGI diferit perquè la indústria exportadora avança quantitats importants, que acaben sent retornades i això té un cost finançer per a les empreses o l'arribada d'indústries d’alt valor afegit i amb un component tecnològic. Roger ha reconegut, per tancar el debat que "sense les reformes fiscals i financeres fetes fa uns anys nosaltres no hauríem decidit instal·lar-nos a Andorra".

Amb aquesta desena edició, la CEA i BancSabacdell d’Andorra clouen el cicle 'El Futur a Debat', que va arrencar l’octubre passat i que ha comptat amb participants dels sectors del comerç, els negocis 'on-line', el turisme, el sector financer, la sostenibilitat, les infraestructures, les empreses de serveis, els esports, les assegurances i la indústria exportadora. Una experiència molt positiva que ha permès posar sobre la taula els reptes de l’economia nacional des d’una perspectiva empresarial de primer nivell.

Etiquetes

Comentaris

Trending