L’increment del cost dels carburants dispara l’IPC fins a la dada més alta des de setembre del 2008

La pujada de tarifes de benzines i gasolis arran de l’esclat de la guerra Ucraïna ha impactat directament en el transport i l’habitatge, i a això se suma una alimentació també a l’alça, i situa la inflació en el 4,8%

Preus dels carburants un dia de març a una benzinera del país.
Preus dels carburants un dia de març a una benzinera del país.

La inflació segueix desbocada. Tal com s’esperava l’efecte de l’esclat de la guerra a Ucraïna, amb uns preus dels carburants disparats, i l’encariment de molts aliments ha enfilat la dada de forma important. L’IPC interanual s’hauria situat en un 4,8%, segons l’indicador avançat. És la xifra més elevada que es registra a Andorra des del setembre del 2008.

Així es posa de manifest des del departament d’Estadística. Es tracta d’un càlcul que ja té en compte el 93% dels productes de la cistella de la compra. Pel 7% restant, s’ha emprat les dades del febrer. Tot i això, queda clar que el cost de la vida s’està enfilant, i de forma preocupant.

Així, en comparació al febrer, l’IPC hauria pujat fins a set dècimes. Això situaria la inflació interanual en un 4,8%. Bona part de culpa la tenen els combustibles. La benzina i el gasoli es van disparar de preu arran de l’esclat del conflicte bèl·lic i, cal recordar, impacten directament en dos grups: el primer, el transport; el segon, l’habitatge, ja que moltes llars empren calefacció amb fuel domèstic. A això, però, se suma que hi ha una acceleració general dels preus dels productes d’alimentació i, també, l’efecte de l’aplicació de l’IPC del 2021 en molts lloguers.

WhatsApp Image 2022 04 01 at 1.18.44 PM

Resultat? Un 4,8% d’increment de l’IPC en comparació al març del 2021. Una dada tan elevada com aquesta no es registrava a Andorra des de fa més d’una dècada. Cal remuntar-se al setembre del 2008 per trobar una inflació del 5,3%, just dos mesos després del rècord històric (5,9%) des que es calcula la dada al país. I, a més, la sensació és que, com a mínim, durant l’abril la tendència seguirà sent alcista, en part pel fet que caldrà recollir l’impacte de la pujada de tarifes elèctriques aprovada aquesta setmana.

Si la comparació es fa amb els països de l’entorn, la dada de l’IPC a Andorra se situa lleugerament per sobre de la registrada a França, que és del 4,5%. En canvi, queda molt per sota de l’espanyola, que s’enfila fins a un 9,8%.  

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending