Les importacions cauen un 34% des d’inicis d’any per culpa del coronavirus

El valor dels productes arribats al país al maig va patir una davallada del 56,6%, xifra dolenta però no tant com 74% registrat a l’abril

Façana de l'oficina de la duana d'Andorra
Façana de l'oficina de la duana d'Andorra

La crisi del coronavirus ha fet desplomar les importacions de productes que arriben al país. En concret, el valor dels productes que han entrat al Principat entre gener i maig ha caigut més d’un 34% en comparació amb el mateix període del 2019. Ara bé, si a l’abril es va tocar fons, la progressiva reobertura de l’economia al maig ha permès moderar una davallada que, però, encara va ser molt forta.

En concret, i segons les dades facilitades pel departament d’Estadística, al maig el valor total dels béns importats va ser de 42,75 milions d’euros, el que suposa un 56,6% menys que al mateix mes del 2019. No deixa de ser, efectivament, una forta caiguda, però no ho és tant com a l’abril. Llavors, la davallada va fregar el 74%.

L'únic capítol que no cau és el de l'energia, però gràcies al fet que es compta la compra d'energia pendent dels mesos anteriors

Queda clar que, sense arribar, ni de lluny, a les xifres habituals, la progressiva reobertura de l’economia ha permès que les importacions, tot i seguir sent molt baixes, hagin frenat la tendència negativa. Pel que fa a l’acumulat en tot el 2020, de gener al maig el valor total de les importacions es va situar en 365,39 milions d’euros. Això representa prop de 170 milions menys que l’any anterior. És a dir, una caiguda del 34,1%.

Analitzant les dades per capítols, es comprova que els productes més afectats són aquells que tenen més sortida a través dels visitants i turistes que venen a Andorra. Així, la reducció del valor de les importacions és especialment significativa en el grup de les begudes i el tabac (-86% al maig i -32,3% en els cinc primers mesos) mentre que el de farmàcia i perfumeria va perdre un 73% (-30,6% en tot l’any) i el vestit i el calçat, el 74% (33,2% en els cinc primers mesos del 2020).

De tots els grups, només un va registrar un increment del valor: el de l’energia. En aquest capítol s’inclou principalment la compra d’electricitat a l’estranger i, a més, s’incorpora el valor que restava pendent dels mesos de febrer, març i abril, fet que provoca que la dada del mes pugi un 23% en comparació al maig de l’any passat. En canvi, si s’analitza el total de l’any, es veu com també ha caigut davant el valor de les de l’any 2019, en concret, un 27%.

L’entrada de carburants també experimenta una menor reducció

El que també ha patit una reducció significativa és la importació de carburants. En aquest cas, les dades de maig també recullen l’impacte de la reactivació progressiva de sectors econòmics, ja que la caiguda no és tan forta com a l’abril. La baixada va ser del 81% en el cas de la benzina sense plom i del 78,4% per al gasoli, quan un mes abans, la reducció en els dos casos havia estat del 97%. Pel que fa a la davallada entre el gener i l’abril, és d’un 31,5%.

Comentaris

Trending