Moles no s’ha atrevit a dir una xifra exacta de tancament de l’exercici, tot i que ha assegurat “el resultat serà millor que el del 2023 que va ser de 23 milions d’euros de benefici”. Entre els motius que expliquen aquests resultats hi ha que “el segon trimestre al mercat de l’energia hi va haver preus molt baixos per un descens de la demanda i un increment de les renovables”. En aquest sentit, remarca que “estem lluny de la crisi energètica, però encara hi ha una certa estabilitat en els mercats i hem de ser prudents”.
De fet, un dels objectius és preservar la solvència econòmica i millorar les dades de producció pròpia d’electricitat. Ha tornat a insistir que en els pròxims cinc anys s’invertiran 180 milions d’euros. Entre els projectes destacats hi ha el del parc eòlic al Pic del Maià, que preveu estar en funcionament el 2027. El director d’Operacions i Noves Infraestructures, Jordi Travé, ha manifestat que “permetrà produir un 10% de la demanda nacional i és una energia que ens vindrà bé a l’hivern per incrementar el 14% de producció pròpia que tenim actualment”.
Moles s’ha tornat a referir al projecte per incrementar la producció hidroelèctrica a l’hivern a través de la central que hi ha a l’Ospitalet que té una de les preses més grans del Pirineu que és 100 vegades més gran que el llac d’Engolasters. “Consistirà a posar una turbina nova i bombar l’aigua d’un llac cap a l’altre”. Fa temps que es va iniciar un estudi que ha de permetre doblar la producció pròpia entre gener i març.
D’altra banda, a demanda d’electricitat aquest 2024 ha estat lleugerament superior a la de l’any passat (+1%) i s’estima que es tanqui al voltant dels 562 gigawats/hora. Tot i això, es manté per sota dels anys d’abans de la pandèmia, però s’ha produït un rècord històric de punta de demanda horària i de consum diari. Concretament, va ser el 9 de gener a les deu del matí amb 131,5 megawatts i un consum acumulat durant tot el dia de 2.567.617 kilowatts/hora, un 4,1% més que l’anterior rècord que va ser el gener del 2023.
ENERGIA 100% RENOVABLE
Un dels principals reptes consisteix en què el 2030 el 100% de l’electricitat importada serà d’origen renovable. El director general de la parapública ha exposat que “aquest any hem incrementat el percentatge de compra d’energia renovable amb l’objectiu de reduir a zero les emissions de CO2”. Altres projectes fan referència a l’ampliació de la xarxa de calor i el reforç de la connexió amb Espanya.
El temps de tall de subministrament ha estat de 31,8 minuts, una xifra superior a la dels darrers anys que iguala pràcticament la del 2018
En l’àmbit de les incidències, el temps de tall de subministrament ha estat de 31,8 minuts, una xifra superior a la dels darrers anys que iguala pràcticament la del 2018.
Albert Moles ha defensat l’increment de tarifes de cara al 2025 (al voltant d’un 2%), tot i que serà Govern qui acabarà decidint l’augment. En aquest sentit, ha manifestat que els preus d’Andorra continuen sent competitius perquè estan un 40% per sota de la factura que es paga a Espanya i d’un 60% del que s’abona a França.
Finalment, sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea ha explicat que “el resultat no ens preocupa perquè durant 30 anys hem gestionat l’energia amb els països veïns. Amb els dos proveïdors la relació no ha de canviar”.
Comentaris (17)