Espot: “Si volem continuar creixent part de la nova mà d'obra haurà de viure en zones frontereres”

El cap de Govern diu que s’haurà de treballar perquè puguin disposar de tots els ajuts i les condicions perquè treballin dignament

Xavier Espot atenent els mitjans ara fa unes setmanes.
Xavier Espot atenent els mitjans ara fa unes setmanes. Albert Sanjuan

El cap de Govern, Xavier Espot, té clar que el país ha de créixer urbanísticament de manera sostenible i també ho ha de fer a nivell econòmic a través de la diversificació que hauria de permetre l’acord d’associació amb la Unió Europea. Reconeix que “poden semblar dos objectius incompatibles” i, per això, creu que si es necessita més mà d’obra, part d’aquesta hauria de viure en les zones frontereres.

El territori andorrà dona pel que dona i el creixement que ha viscut darrerament no pot continuar de la mateixa manera com fins ara. La manca d’habitatge de lloguer a preu assequible i l’elevat cost de la vida ha provocat que moltes persones s’hagin hagut de buscar la vida a la Seu d’Urgell o en pobles adjacents.

Espot té clar que cal un creixement urbanístic sostenible, però a la vegada també vol que l’economia continuï creixent a través de la diversificació. Malgrat que puguin semblar dos pols oposats, considera que cal buscar un equilibri. Per aquest motiu, diu que “si fruit del creixement necessitem més treballadors estrangers, aquests s’hauran d’instal·lar a les zones frontereres”. En aquest sentit diu, que “la nostra responsabilitat és que aquests mà d’obra tingui tots els ajuts i suports perquè vinguin a treballar en unes condicions dignes”. Això, segons ell, passa per “millorar les xarxes de transport i donar tota la cobertura social”.

CONGELACIÓ DELS LLOGUERS

Per la seva banda, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha manifestat que la problemàtica de l’habitatge fa massa temps que s’arrossega i que entre tots cal buscar-hi solucions urgents perquè és una qüestió d’àmbit nacional i no només comunal. “Una societat que no pot acollir la seva gent vinguin de fora o no, és una societat que no està sana”, ha etzibat.

La mandatària considera que ara no és el moment de descongelar els lloguers com vol començar a fer el Govern de manera progressiva. “Sabem que la gent està patint molt i no és moment de fer aquest pas”, ha manifestat.

Finalment, sobre la proposta perquè els comuns cedeixin terrenys per a construir habitatge de lloguer, Gili diu que a la parròquia en tenen pocs i els que tenen han de poder encabir els equipaments públics.

Comentaris (122)

Trending