L’encariment del cost de la vida a Andorra segueix molt per sobre del d’Espanya i sobretot de França

La reculada dels preus del carburant fan moderar la inflació al novembre, amb un interanual global del 6,8%, però els aliments i serveis bàsics per a les llars continuen disparats

Verdures exposades en un supermercat del país.
Verdures exposades en un supermercat del país. Toni Solanelles

La reculada que les darreres setmanes, encara que a poc a poc, van experimentant els preus dels carburants han fet moderar la inflació. A nivell general, els preus al novembre només van apujar-se un 0,2%, la meitat del que ho van fer ara fa un any. Amb tot, l’interanual, és a dir, l’increment del cost de la vida els darrers dotze mesos, és del 6,8%. L’encariment de preus de forma global des de l’inici de l’any és a Andorra molt superior tant a Espanya com a França.

Una de les qüestions més preocupants per a les famílies és que si bé els carburants han frenat l’increment de preus, hi ha elements bàsics per al dia a dia de les llars que continuen amb preus disparats. Alimentació o serveis domèstics continuen encarint-se. I de forma molt important. És un fenomen, per exemple el dels productes frescos, que no només es dóna al Principat, òbviament. També contribueix a l’alça de l’IPC als països de l’entorn que, amb tot i de forma global, és més moderat que el que s’està donant a Andorra, especialment des del gener.

L’interanual andorrà és, s’ha dit, del 6,8%, el mateix percentatge que a Espanya i per sobre del de França (6,2%). Però si s’agafa l’encariment del cost de la vida des de principi d’aquest 2022, els preus s’han encarit a Andorra un 6,9% mentre que a Espanya l’alça ha estat només del 5,5% i a França del 6%. Aspectes com el cost de l’energia tenen molt a dir en els països veïns mentre que al Principat aquest element, ara per ara, no està sent tant rellevant com altres aspectes.

Respecte de l’octubre, al novembre els preus s’han moderat una mica. L’increment acumulat els darrers mesos el desè mes de l’any era del 7% mentre que ara aquest mateix indicador, s’ha dit, s’ha situat al 6,8%. Els principals grups que fan moderar la inflació són el transport (amb una disminució d’un punt i dues dècimes, situant-se al +9,5%, degut a la disminució dels preus dels carburants i lubricants) i el capítol d’habitatge, l’aigua, el gas, l’electricitat i altres combustibles (amb un decreixement de tres dècimes, situant-se al +6,1%, degut a la disminució dels preus dels combustibles líquids en contraposició a l’augment registrat el mateix mes de l’any anterior).

De la seva banda, els principals grups que fan augmentar la inflació són els mobles, estris domèstics i serveis per a la llar (amb un creixement de nou dècimes, situant-se al +8,2%, a causa de l’augment dels preus dels articles no duradors per a la conservació de la llar en comparació amb la disminució registrada el mes de novembre de l’any passat) i l’esbarjo, espectacles i cultura, amb un creixement de sis dècimes, situant-se al +6,3% a causa, principalment, d’una disminució dels preus dels paquets turístics inferior a la del mateix mes l’any anterior.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending