El decret de restriccions als restaurants fixa l’horari de servei a taula i no de tancament

La policia dóna instruccions verbals a les seves patrulles per tal que tinguin clar que tots aquells comensals que estiguin als establiments abans de les 4 de la tarda i abans de la mitjanit poden mantenir-s’hi fins a la conclusió dels àpats

Toni Solanelles

El decret que estableix restriccions horàries i de servei al sector de la restauració, i que s’ha prorrogat fins a diumenge de la setmana que ve, no estableix una hora efectiva de tancament del local al públic sinó que emmarca una franja en què es pot oferir servei a taula. Si a això se li afegeix les instruccions donades per la direcció de la policia a les patrulles de seguretat ciutadana cal tenir en compte, davant dels dubtes existents, que ni les 4 de la tarda ni les 12 de la nit no són el punt horari en què s’ha d’haver abaixat la persiana dels locals i haver acomiadat la clientela.

Ja durant el cap de setmana passat, amb una allau de turistes especialment al centre d’Andorra la Vella i Escaldes, hi va haver queixes d’alguns restauradors respecte d’altres atès que els primers pensaven que que els horaris que estableix el decret, de 12 del migdia a 4 de la tarda, per dinar, i de 7 de la tarda al punt de la mitjanit, per sopar, era la franja en què estava permès tenir oberts els locals o, almenys, el tram horari durant el qual hi podia haver clients a l’establiment. Hi havia altres restauradors que van permetre allargar la sobretaula i fins i tot els àpats fins més enllà de les 4 de la tarda i les 12 de la nit.

Entre la flexibilitat de la norma i les directrius donades a la policia que fa els controls, en el sentit que cal permetre que finalitzin els seus àpats tots aquells comensals que estiguin dins d’un restaurant abans de les 4 de la tarda i del punt de la mitjanit, és clar que tot plegat es pot allargar

Preguntat públicament per la qüestió el cap de Govern, Xavier Espot, ha deixat clar que totes les normes tenen un marge d’interpretació més o menys ampli o flexible i que, en tot cas, cal actuar “conforme a la bona fe i la raonabilitat”. Entenia Espot, així d’entrada, que el decret es referia a l’hora d’obertura de cuina. I més o menys això deu ser el que es pot entendre en el decret. No parla d’una hora de tancament del local. El que fixa la normativa aquest divendres prolongada set dies més és “el servei a taula de dinar i sopar d’aquests establiments” que “està limitat a dos franges horàries: de 12:00 a 16:00 h i de 19:00 a 00:00”.

En conseqüència, i suposadament sense passar-se de la ratlla, aquells comensals que arribin una estoneta abans de les 4 de la tarda, i una mica abans de la mitjanit, si el responsable de l’establiment ho creu adient podran menjar. Entre la flexibilitat de la norma i les directrius donades a la policia que fa els controls, en el sentit que cal permetre que finalitzin els seus àpats tots aquells comensals que estiguin dins d’un restaurant abans de les 4 de la tarda i del punt de la mitjanit, és clar que tot plegat es pot allargar.

Clar que caldrà que l’autoritat fili prim si no vol que els abusos d’alguns no siguin penalitzats i, en canvi, es penalitzi d’altres establiments, sobretot els més allunyats del centre i que no són susceptibles de poder rebre clients amb més assiduïtat. I és que hi ha qui tem que aquesta interpretació laxa pugui permetre que hi hagi qui allargui sobretaules interminables i acabi empalmant dinars i sopars com si res no passés. Vinga, que total, és només una setmana més.

Comentaris (1)

Trending