El coronavirus va fer caure el PIB un 3,5% durant el primer trimestre

Els sectors de la construcció (-4,1%), activitats financeres, immobiliàries i professionals (-4,3%) i el del comerç i l’hostaleria (-4,9%) van ser els que més fort van patir les conseqüències de la crisi sanitària

El comerç ha estat un dels sectors que més impacte ha patit pel coronavirus.
El comerç ha estat un dels sectors que més impacte ha patit pel coronavirus. CCISA

El PIB va caure un 3,5% durant el primer trimestre de l’any. La davallada recull, evidentment, l’efecte de l’inici de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, amb l’inici del confinament i el tancament forçat de la major part d’establiments a partir de mitjans de març. Els sectors de la construcció i els serveis van ser els més afectats, amb caigudes d’un 4% o superiors. D’aquesta forma, la Covid-19 ha trencat la tendència contínua a l’alça que hi havia des del 2014.

Així ho indiquen les dades que ha fet públiques el departament d’Estadística i que confirmen per primer cop el dur efecte que el coronavirus pot provocar (i provocarà) en l’economia andorrana. El PIB, segons l’informe, va disminuir en un 3,5% durant el primer trimestre. Si no es té en compte el sector financer, la davallada és encara més gran: del 3,7%. Tot i això, s’apunta que l’evolució no és tan negativa com la registrada a França (-5%) o Espanya (-4,1%), tot i que més que en el conjunt de la Unió Europea (-2,5%).

grafic evolucio PIB comparativa veins

Per sectors, els únics que mantenen una tendència a l’alça són el de l’agricultura (0,6%) i la indústria (0,1%). En canvi, es comprova com la crisi sanitària ha afectat durament els serveis (-3,7%), la construcció (4,1%), el comerç i l’hostaleria (-4,9%) o l’àmbit de les activitats financeres, immobiliàries, professionals o tècniques (-4,3%).  

D’aquesta forma, la majoria de sectors econòmics han vist el final d’una tendència de creixement que va començar el 2014. Des d’aquell, tant globalment com sectorialment, l’evolució del PIB era positiva trimestre rere trimestre. El coronavirus ha estroncat aquesta bona dinàmica.

grafic evolucio pib per sectors

Cal tenir present que aquestes dades ja recullen l’impacte dels primers dies de l’emergència sanitària, que va esclatar a mitjans de març, i del tancament forçat de la major part dels negocis. L’impacte en el PIB del coronavirus, però, encara serà superior quan s’analitzi l’evolució a l’abril, quan va continuar el confinament, i al maig, quan es va començar una progressiva reobertura de les activitats.

Etiquetes

Comentaris

Trending