Així ho indiquen les dades que ha fet públiques el departament d’Estadística i que confirmen per primer cop el dur efecte que el coronavirus pot provocar (i provocarà) en l’economia andorrana. El PIB, segons l’informe, va disminuir en un 3,5% durant el primer trimestre. Si no es té en compte el sector financer, la davallada és encara més gran: del 3,7%. Tot i això, s’apunta que l’evolució no és tan negativa com la registrada a França (-5%) o Espanya (-4,1%), tot i que més que en el conjunt de la Unió Europea (-2,5%).

Per sectors, els únics que mantenen una tendència a l’alça són el de l’agricultura (0,6%) i la indústria (0,1%). En canvi, es comprova com la crisi sanitària ha afectat durament els serveis (-3,7%), la construcció (4,1%), el comerç i l’hostaleria (-4,9%) o l’àmbit de les activitats financeres, immobiliàries, professionals o tècniques (-4,3%).
D’aquesta forma, la majoria de sectors econòmics han vist el final d’una tendència de creixement que va començar el 2014. Des d’aquell, tant globalment com sectorialment, l’evolució del PIB era positiva trimestre rere trimestre. El coronavirus ha estroncat aquesta bona dinàmica.

Cal tenir present que aquestes dades ja recullen l’impacte dels primers dies de l’emergència sanitària, que va esclatar a mitjans de març, i del tancament forçat de la major part dels negocis. L’impacte en el PIB del coronavirus, però, encara serà superior quan s’analitzi l’evolució a l’abril, quan va continuar el confinament, i al maig, quan es va començar una progressiva reobertura de les activitats.
Comentaris