La CEA tractarà l’increment salarial a partir de l’estudi sobre la pèrdua de poder adquisitiu

El president de la patronal, Gerard Cadena, considera important tenir dades dels sous per sectors i lamenta les traves que està posant la CASS, mentre que ha anunciat que demanaran opinions de professionals independents sobre l’acord d’associació amb la UE

Gerard Cadena durant el seu discurs.
Gerard Cadena durant el seu discurs. CEA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, s’ha queixat, una vegada més, de l’intervencionisme del Govern en matèria d’habitatge i salaris. Considera que s’han de “donar facilitats en uns moments en què l’empresari pateix perquè hi ha manca de mà d’obra”. En aquest sentit, ha explicat que l’executiu ha encarregat un estudi que calculi la pèrdua de poder adquisitiu per tractar l’increment salarial de cara a l’any vinent. Considera important tenir les dades segmentades per sectors.

Cadena ha posat en relleu que “hi ha pocs països d’Europa -o potser cap- en què el govern i el parlament intervinguin en la resta de salaris més enllà del que estableix el contracte de treball o el conveni col·lectiu (si n’hi ha)”. En el marc dels premis CEA, el president de la patronal ha manifestat que lexecutiu ha encarregat un estudi per saber la pèrdua de poder adquisitiu que han patit els treballadors “per saber les dades i els esforços que s’han de fer per una banda i per l’altra”.

Considera important tenir la informació dels socis segmentada per sectors perquè “fins ara es toca el salari mitjà de tots. No és el mateix l’hoteleria que la banca”

Considera important tenir la informació dels socis segmentada per sectors perquè “fins ara es toca el salari mitjà de tots. No és el mateix l’hoteleria que la banca”. En aquest sentit, ha lamentat “les reticències de la CASS per donar la documentació, tenint en compte que des del gener del 2023 es deixa palès el salari i altres retribucions”. Gerard Cadena “vol dades reals per pactar els increments amb els sindicats”.

Ha demanat al Govern que se’ls escolti i se’ls faci confiança com ells han fet en les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Al parer seu, diu que les propostes que s’han fet en els darrers tres anys en el marc del Consell Econòmic i Social “han estat realistes i amb informació objectiva”, mentre que pensa que les que han fet els sindicats són de màxims  “perquè tenen la seguretat que, encara que no hi hagi acord, l’executiu i el Consell General aprovaran un augment obligatori dels salaris”. El president de la patronal li ha manifestat al cap de Govern, Xavier Espot que “assumeixi la pressió i el desgast de totes les parts implicades”.

OPINIONS INDEPENDENTS

Pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, Cadena ha explicat que ara el Govern els està explicant com afecta cada sector. Tot i això, “no ens conformem i buscarem opinions de professionals independents”. El president de la CEA té clar que “l’acord serà beneficiós per a les empreses per tal que es puguin projectar a Europa, però hem de tenir l’opinió de tots els associats”.

 

PREMIS CEA

La CEA ha entregat els premis al reconeixement empresarial. Grandvalira Resorts s’ha endut el guardó a l’activitat de promoció de la Marca Andorra. Viladomat Esports ha obtingut el premi a la trajectòria empresarial. El premi FEDA a la Sostenibilitat s’ha concedit a BOMOSA. En la categoria de Projecció Internacional ha estat guardonada l’empresa Martí Motos.

Els premiats en la gala dels Premis CEA.
Els premiats en la gala dels Premis CEA.

 

Cellab ha estat reconeguda amb el guardó Andorra Recerca + Innovació. El Grup Pyrénées ha rebut el premi a l’Empresa Inclusiva, guardó que posa en valor la inclusió laboral de les persones amb diversitat funcional. El premi Gestió Sènior ha estat per a Perfumeria Júlia. FEDA, ha estat mereixedora del guardó a favor de la igualtat i el premi per als autònoms i microempreses ha recaigut en Camperlove. Finalment, el reconeixement als pioners d’Andorra, en aquesta convocatòria ha estat per Enriqueta Pedescoll Galí.

Comentaris (4)

Trending