Els carburants i l’habitatge tornen a disparar la inflació a l’agost

L’IPC ha pujat fins al 5,6%, una dada molt per sobre a la dels països veïns, tenint en compte a Espanya és del 2,6% i a França del 4,9%

Sortidors de benzina a una estació de servei del país.
Sortidors de benzina a una estació de servei del país. T. S.

L’esclat de la guerra d’Ucraïna a finals de febrer de l’any passat va provocar un augment important del preu de l’energia i dels combustibles. Tot i que, a poc a poc, s’havia anat moderant, portem uns mesos en què han tornat a incrementar-se i això afecta directament el transport de les mercaderies, inclosos els aliments. Això, juntament amb tot el que està relacionat amb l’habitatge ha provocat que l’IPC s’enfili fins al 5,6%, un 1,2% més que al juliol.

El grup que ha contribuït ha incrementar més la inflació durant el mes d’agost és el del transport. Concretament, ho ha fet un 4,6% per l’encariment del preu dels carburants. L’increment del preu del barril de brent i les vacances d’estiu, segurament hi tenen molt a veure. Si la gasolina i el dièsel són més cars això vol dir que el preu del transport de les mercaderies puja.

L’energia també té un efecte directe en l’habitatge i, sobretot en aquells edificis que tenen caldera de gasoil. Precisament, l’augment de les despeses comunitàries i del combustible per a la calefacció ha provocat un creixement de l’1,1%. El vestit i calçat també ha provocat que l’IPC torni a repuntar, principalment per l’encariment del preu de la roba.

La inflació subjacent, és a dir, sense tenir en compte els productes frescos i l’energia és del 6,5%, nou dècimes per sobre de l’Índex de Preus al Consum Registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el creixement de la variació anual de l’índex de preus dels productes petroliers que passa del -22,5% el mes passat al -10,8% aquest mes.

L’IPC d’Andorra es troba per sobre del dels països veïns. Espanya és el país que el té més baix amb un 2,6%, mentre que a França és del 4,9%. Caldrà veure com es comporten els preus aquest setembre, tenint en compte que els carburants segueixen a l’alça i l’efecte que tindrà l’augment dels tipus d’interès d’aquesta passada setmana per part del BCE i que es situen en el 4,5%.

Documents

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending