L’AGIA atribueix el descens de vendes de pisos a “fluctuacions del mercat” però nega que hagi frenat

Fonts oficials de l’entitat admeten que algunes operacions queden aturades per la falta de finançament i defensen que el preu, que s’ha incrementat de forma notable, el “marca l’oferta i la demanda”

Pisos a Andorra la Vella
Pisos a Andorra la Vella

Les dades del mercat de compravenda de béns immobles no preocupen, per ara, al sector. Des del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) s’aposta tranquil·litat i al·leguen que la davallada d’operacions registrada aquest primer semestre es deu a “fluctuacions” però no han de pressuposar, en cap cas, una frenada de l’activitat. Sí que es reconeix, però, que l’encariment del finançament via tipus d’interès pot dificultar alguns tractes. També es defensa que l’increment del preu “el marca el mercat”.

Segons la informació facilitada ara fa uns dies per Estadística, el nombre d’operacions immobiliàries durant el segon trimestre es va reduir en un 22%. El seu valor, en un 13,2%. I això se suma a les dades també negatives que es va registrar entre gener i març. Fonts oficials de l’AGIA, però, prefereixen llançar un missatge de calma. De fet, fins i tot, s’assegura que “no considerem que hi hagi cap frenada”.

En canvi, el que hi ha, a l’entendre dels responsables de l’entitat, és una situació habitual en “qualsevol mercat”. Aquest, afirmen, “fluctua”. Per tant, “hi ha períodes que poden haver-hi més transaccions que altres però això no vol dir que aquestes s’hagin frenat aquest any”.

Pisos a Andorra la Vella.

Relacionat

El preu dels pisos s’encareix un 15,5% en només un any

En canvi, sí que s’ha admès que en alguns casos hi ha “problema de finançament”, provocats en gran part per com s’han elevat els tipus d’interès. “Pot ser que moltes operacions no es puguin dur a terme”, es reconeix, però, en canvi, es nega que això suposi un increment de les transaccions que es tanquen al comptat. “La gent, quan no obté finançament amb allò que disposa, sempre busca vies d’ajuda per solucionar dit problema”, argumenten.

Sobre l’increment de preus -el cost per metre quadrat ha crescut 15,5% en un any, fins als 3.473 euros-, es limiten a apuntar que “són els que marca el mercat, l’oferta i la demanda”. En canvi, no es vol fer cap pronunciament concret quina serà l’evolució de la situació. “Ningú sap com serà el futur, ni el món de les vendes del sector immobiliari, ni en cap altre. El temps ho dirà”, es limiten a apuntar. També hi ha dubtes sobre com poden afectar els resultats dels diferents estudis de càrrega que han d’elaborar els comuns: “caldrà esperar per emetre una opinió al respecte”.

Des de l’AGIA també es defensa que poca cosa poden fer sobre el mercat de lloguer. Preguntats sobre si es preveuen canvis, s’apunta que “qualsevol millora o empitjorament en el sector del mercat de lloguer depèn de factors externs als agents immobiliaris”.

Comentaris (10)

Trending