Dues hores més de carril reversible les nits de divendres i diumenge per accedir cap al centre del país

Des del febrer de l’any passat, per seguretat i a petició de la policia, hi ha carrils de la CG-1 fins al punt rodó del quilòmetre 0 que es tancaven de les 10 de la nit a les 7 del matí següent

-
-
A partir de l’1 de desembre, el carril central de la carretera general CG-1 en aquells trams que n’hi ha tres, i els dos carrils que vagin en direcció nord en els trams de la via que estiguin formats per quatre, guanyaran dues hores les nits del divendres, i se sumaran així a les dues hores de més que des de primer de juliol hi ha els diumenges per la nit. Per seguretat, la policia va demanar i Mobilitat va concedir tancar els carrils reversibles centrals de les 10 de la nit fins les 7 del matí cada dia de la setmana. Però s’ha vist que hi ha jornades que es produeixen retencions que no hi serien si hi hagués el carril en sentit nord obert.

Per aquest motiu, des de l’1 de juliol, les nits de diumenge, davant una major afluència de trànsit -“probablement relacionat amb la tornada d’andorrans i residents que tornen de cap de setmana”-, es va decidir que el carril central reversible es mantingués obert fins les 12 de la nit. Només els diumenges. Ara, preveient que la situació d’intensitat de circulació d’entrada, amb l’arribada de l’època turística forta, també es pot donar els divendres a la nit, a partir de l’1 de desembre, els divendres, en lloc de suprimir el carril central reversible a partir de les 10 de la nit es tancarà, també, a les 12.

D’aquestes novetats n’ha informat el Govern arran d’una pregunta parlamentària feta pel conseller general liberal Ferran Costa, que s’interessava per saber com era que es tancava al trànsit el carril reversible de la carretera general CG1 i “per què els diumenges al vespre, quan hi ha força afluència de trànsit d’entrada al país des de la frontera del riu Runer, aquest carril reversible de la CG1 està la majoria de vegades tancat al trànsit en ambdós sentits de circulació”. Davant d’això, l’executiu explica que la mesura ja ve del febrer del 2017 i a demanda de la policia “es procedeix a tancar a la circulació el carril central, o els carrils centrals en els trams en els que la via té quatre carrils, entre la rotonda d’Aixovall i la rotonda de PK0 de la CG1, tots els dies de la setmana en l’horari comprès entre les 22.00h i les 7.00 h del dia següent”.

Aquest tancament, segons la resposta del Govern, “és degut a la constatació de l’elevada velocitat a la que circulen nombrosos vehicles en horari nocturn quan estan oberts a la circulació la totalitat dels carrils. El tancament del carril central fa disminuir la velocitat dels vehicles que circulen de forma més ràpida, en impedir l’avançament”. També es constata que “el nombre de vehicles que en general circulen a aquestes hores no és suficientment elevat per produir una situació de congestió. És a dir, la intensitat de tràfic no justifica, en general, disposar de dos carrils, en cap dels dos sentits de circulació. En definitiva, l’adopció de la mesura descrita fa que la circulació sigui més ordenada i segura, i manté una capacitat viària àmpliament suficient enfront la intensitat de tràfic habitual en la franja horària esmentada".

No obstant això, la passada primavera, i “amb l’arribada del bon temps”, es remarca, es va detectar “un increment significatiu de circulació de vehicles en sentit nord, els diumenges al vespre”. Per això, “a partir del dia 1 de juliol del 2018, atesa la densitat de trànsit dels diumenges a la nit en aquesta via, i amb l’objectiu d’ampliar-ne la capacitat, es va acordar conjuntament amb la policia modificar l’horari d’obertura del carril central, retardant-ne el tancament de les 22.00h a les 24.00h. Així doncs, actualment el carril central està tancat, els diumenges, des de les 24.00h fins a les 7h de l’endemà”. La resta de dies, es manté el tancament a les 10 de la nit.

Ara, però, “també s’ha acordat modificar l’horari de tancament del carril central en període hivernal a causa de la previsió de major afluència de vehicles entre el dia 1 de desembre i el 4 de maig. Tots els divendres s’aplicarà el mateix horari que els diumenges. En conseqüència, durant el període indicat, els divendres i els diumenges estarà obert fins a les 24.00 hores”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending