Dos positius al Cedre encenen totes les alarmes d’un coronavirus desmarxat que ja suma 53 casos

El combat contra la infecció, que en entrar al centre sociosanitari preocupa i molt, va per llarg i hi ha fins ara identificats quatre grans focus de contagi, amb els sanitaris en l’epicentre 

Professionals sanitaris acudeixen a recollir un possible sospitós de patir la malaltia.
Professionals sanitaris acudeixen a recollir un possible sospitós de patir la malaltia.

El coronavirus viatja desmarxat pel Principat i la preocupació és màxima, sobretot, al Cedre, on dos dels interns, que sortosament estan força bé i aïllats individualment al propi centre, han donat positiu. Són dos dels catorze nous diagnosticats aquest dimecres. En total, ja són 53 els casos que s’han donat al país i en pocs dies la xifra creixerà i molt. Preocupen els padrins del Cedre i preocupa el personal sanitari, que és, justament, qui ha acabat portant el virus al geriàtric.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut que “ens preocupa molt” el fet que el coronavirus hagi accedit al Cedre. Preocupa més encara en veure l’impacte que està tenint la malaltia entre els centres sociosanitaris dels països veïns. Les mesures de confinament, ja es pot mentalitzar la ciutadania, van per llarg si es vol evitar un contagi d’encara més llarga durada. Dels 53 casos positius, divuit són entre sanitaris. Sortosament per ara, de diagnosticats, només hi ha cinc ingressats a l’hospital (46 casos romanen ara als seus domicilis), sense que cap presenti un quadre que faci preocupar especialment. Preocupa més l’impacte que el contagi pugui tenir al Cedre.

Els darrers dies, cinc padrins havien enfebrat. Per precaució tots es van aïllar i a partir d’aquest moment s’han adoptat les mesures de protecció dels sanitaris que fins ara, de forma generalitzada, no s’havien adoptat al centre sociosanitari. Dels cinc interns al Cedre amb temperatura corporal anormalment alta, tres han donat negatiu al coronavirus i la febre es deu a qüestions urològiques. Els altres dos, que continuen al centre, són positius i ara per ara presenten un estat prou bo. Però això no treu, ha admès Martínez Benazet en diverses ocasions, que la situació amoïni i molt. 

Hi ha cinc ingressats positius a l’hospital i 39 persones pendents de diagnòstic, de les quals també n’hi ha una d’hospitalitzada, a l’UCI, per un quadre de pneumònia

Al centre hospitalari hi ha un sisè pacient internat en relació amb la mateixa malaltia. En aquest cas l’afectat roman a l’UCI amb una pneumònia i s’està pendent dels resultats de les proves relatives al virus pandèmic. Aquest cas és un dels 39 sospitosos que estan pendents de diagnòstic. Els 38 restants, entre els quals hi ha disset sanitaris, molts dels quals tot i tenir una simptomatologia lleu acabaran donant positiu segons les diverses fonts consultades, resten a casa en auto-observació.

El titular de Salut, que ha afirmat que hores d’ara la mitjana d’edat dels casos positius és de 42 anys, ha explicat que l’estudi epidemiològic dels casos haguts fins ara ha permès detectar quatre grans focus de contagi, que no vol dir que n’hi hagi més. Martínez Benazet només els ha citat sense voler entrar en detalls per preservar la intimitat de les ‘xarxes de contagi’. Però ha donat alguns elements que permeten analitzar, juntament amb la consulta feta a d’altres fonts coneixedores de la investigació epidemiològica, la situació.

El ‘bitxo’ va arribar d’Itàlia a final de febrer

El titular de Salut ha citat quatre focus: el niu sanitari; la pista d’esquí; els andorrans viatgers que han tornat de diversos països on la malaltia ja estava latent; i una competició d’alt nivell esportiu que es va celebrar a mitjan febrer. Martínez Benazet, que sí que havia donat alguns detalls més altres dies, aquesta vegada s’ha estimat més ser més caut per no ‘desemmascarar’ cap possible cas. Però sí que segons ha pogut saber l’Altaveu es pot traçar una mica més el recorregut.

Els quatre grans focus d’infecció serien el niu sanitari; l’infartat al Pas de la Casa; el retorn d’andorrans que han estat a diversos països ‘contagiats’; i l’Skimo Andorra

I molt possiblement el primer focus de contagi arriba a la tercera setmana de febrer via Itàlia. De fet, les autoritats sanitàries d’aquell país han alertat les seves homòlogues andorranes que quatre participants italians a l’Skimo Andorra que es va celebrar el cap de setmana del 22 i el 23 de febrer tot enllaçant diversos refugis situats a les estacions de Naturlandia, Grau Roig i Arcalís van donar positiu. Aquests esportistes haurien probablement introduït una de les grans línies de contagi.

Arran d’aquella prova, s’han contagiat, que es tingui controlat, alguns sanitaris, i també, molt probablement, la professora de l’Escola andorrana de batxillerat, que seria el punt de partida de la contaminació entre docents i estudiants, que també és força voluminosa (la seva estada per escalar a l’Aneto hauria perdut força com punt de contagi, encara que no es pot descartar del tot). No tant, però, com la que afecta els sanitaris, que segons que ha pogut traçar l’Altaveu, hores d’ara tindria dos camins més d’origen de contagi. Algun metge es va infectar a l’Skimo, però sobretot la infecció sanitària parteix de dos altres vectors: una responsable de l’àrea d’higiene del SAAS -que hauria tingut una elevada incidència- i el cas de l’home de Madrid infartat mentre esquiava al Pas de la Casa i que va acabar morint a l’hospital de Sant Pau.

Aquest darrer cas es va tractar com un infart i no va ser fins que des de Barcelona es va comunicar que el pacient també havia contret el virus que es van activar les proves. Com a mínim una doctora hauria positivat la malaltia. Dos bombers, el pilot i el mecànic de l’helicòpter, diversos pisters… tots estan sota sospita. I els bombers han estat posteriorment en contacte amb altres companys. De moment, però, aquesta línia no ha estat tan expansiva com la de la professional del SAAS que hauria estat a Itàlia i també hauria tingut contacte indirecte amb Madrid. 

Malauradament, els efectes del coronavirus tot just acaben de començar al Principat, i per la setmana que ve, com a molt tard, s’espera un primer pic molt important.

Una de les dues seria la seva via d’infecció, i com que aquesta professional i una companya seva, també positiva, per la seva feina transversal, han estat en contacte amb molts professionals de l’hospital i també del Cedre -aquesta és la via d’entrada al centre sociosanitari- per aquest motiu molts sanitaris s’han contagiat o són sospitosos d’haver-ho estat. Per això que en els propers dies hi continuarà havent alguna baixa més, però no es preveu que des d’ara hagi d’anar a més la pandèmia entre professionals de la sanitat. Els mitjans de protecció i la conscienciació estan ara pels núvols.

Malauradament, els efectes del coronavirus tot just acaben de començar al Principat, i per la setmana que ve, com a molt tard, s’espera un primer pic molt important. Les mesures adoptades els darrers dies només deixaran veure els seus efectes en vuit o quinze dies com a mínim. Però caldrà encara ser molt pacient en setmanes posteriors. Va per llarg. I serà dur. El vist fins ara, asseguren els experts consultats per l’Altaveu, encara no ha estat res de res. I la recepta de quedar-se a casa és seriosa. Va de debò i cal aplicar-la a pany i forrellat.

Comentaris (8)

Trending