Dos anys i una ‘persecució fiscal’ després el pilot Jorge Lorenzo tanca el seu ‘supermuseu’ 

Del ‘World Champions by 99’ al carrer Doctor Molines del rovell d’ou d’Andorra la Vella no en queden ni les engrunes; el motociclista va abaixar la persiana per sempre el 7 de gener

-
-
L’estrena va ser sonada. A bombo i plateret. El darrer dia de novembre del 2016. El cinc vegades campió del món de motociclisme, el mallorquí Jorge Lorenzo, inaugurava un museu d’última generació al centre d’Andorra la Vella en què exposava material tant de Fórmula 1 com del seu esport que havia anat recopilant durant anys. Han passat dos anys i la publicació al BOPA d’un edicte en què se l’avisava que se li havia de notificar una demanda d’informació fiscal per tal que de l’innovador projecte no en quedi cap rastre.

De fet, essent sincers, Lorenzo -o els seus col·laboradors, és clar- va abaixar la paradeta després de les festes nadalenques. Encara avui, a la porta d’accés a l’edifici que tenia 400 metres quadrats útils per a l’exposició, situat al carrer Doctor Molines, entre el centre comercial Pyrénées i l’aparcament comunal que hi ha a la zona, s’hi poden llegir un parell de petits rètols -un parell de DIN A4- on s’hi anuncia el “tancament permanent” des del 7 de gener del ‘World Champions by 99’. Aquesta és la única referència al projecte capitanejat pel pilot de motos. De la resta, ni les engrunes.

L’espai que havia acollit desenes de peces recopilades per Lorenzo de grans campions tant del motociclisme com de la Fórmula 1 està completament buit. No hi ha res de res. Les quatre parets i el sostre, per dir-ho planerament. Tal com es va muntar, es va desmuntar. Això sí, en silenci. Que per publicitat negativa, que per soroll, el pilot mallorquí en altres èpoques resident a Andorra ja n’havia tingut prou l’octubre, quan va sortir publicat al BOPA -i dues setmanes consecutives, la segona per corregir una errada, una lletra oblidada en el segon cognom de l’esportista- un edicte de la secretària d’Estat de Relacions Internacionals Financeres, Clàudia Cornella, en què s’avisa Lorenzo que se l’estava ‘esperant’.

L’edicte es va acordar el 27 de setembre, i el 3 d’octubre es va publicar per primer cop que s’estava buscant al senyor Jorge Lorenzo per notificar-li una demanda d’informació fiscal. La hisenda espanyola volia passar comptes. Andorra no es va tallar ni poc ni gens i el Butlletí Oficial va deixar constància que si en deu dies el pilot no donava senyals de vida s’entendria com a notificada la petició i començarien a córrer els terminis legals. El pilot podia designar un representant fiscal al Principat per tal que dugués a terme totes les actuacions que cregués escaients en el marc del procediment. Una de les actuacions, clar està, és evitar qualsevol rastre de la seva presència al país, a Andorra.Un espai únic per rendir culte a grans campions

"És únic, un museu que rendeix culte a grans campions del motociclisme i de la Fórmula 1, i és un lloc d'oci on et pots prendre alguna cosa mentre mires algun esport a la tele, i també pots donar-te una volta al simulador de Moto GP que ha fet el meu mecànic i finalment, oferim un espai perquè els apassionats del motor s'ho puguin passar d'allò més bé", va definir Lorenzo l’espai el dia de la seva inauguració. "Sempre he seguit molt la Fórmula 1, des del 98, i les motos, des del 95, per sort he anat creixent com a pilot, i he anat aconseguint coses que pensava que eren impossibles d'assolir, i aquest és el meu homenatge a tots els campions que han marcat època en la seva disciplina", va assenyalar el pilot de Moto GP per explicar l'origen de la seva col·lecció exposada al museu ‘World Champions by 99’. 

Comentaris (2)

Trending