Els ‘amos’ del negoci de prostitució d'Escaldes feien servir una web de contactes com a esquer de clients

(AMB VÍDEO) Els investigadors van localitzar en el pis de l’avinguda Fiter Rossell on es mantenien les relacions una de les dones presumptament explotades

Imatge de 'portada' del portal web a través del qual es promocionava l'organització a Internet.
Imatge de 'portada' del portal web a través del qual es promocionava l'organització a Internet.
passion.com. Aquest era el reclam, o un dels reclams almenys, vaja, que usaven els dos detinguts acusats de regentar un negoci de prostitució. Entre altres coses, els dos detinguts, un home i una dona que teòricament havien estat casats fins fa poc, operaven a través d’una pàgina electrònica de contactes que els acabava servint com a esquer de clients. L’operació, avançada per l’Altaveu, es manté en marxa i és la primera vegada que s’investiga formalment i amb tot el pes de la llei un delicte de tràfic d’éssers humans.

La investigació es va iniciar a finals de l’any passat. Curiosament, per aquelles dates els actualment detinguts van cessar en la seva convivència -que s’hauria allargat amb anterioritat almenys durant un any- i van iniciar un procés de divorci que s’hauria clos fa poques dates, segons algunes fonts que no han pogut concretar res més en aquest sentit. En tot cas, un dels delictes que la policia imputa a tots dos és el de simulació de matrimoni. La resta d’acusacions són encara molt més greus: afavoriment de la prostitució, el ja esmentat tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual, proxenetisme i blanqueig de diners.

Els dos detinguts, un home andorrà de 48 anys i una dona ucraïnesa de 43, van conviure junts fins a final de l’any passat, just quan es va començar a investigar el cas

Una de les qüestions en què estan treballant justament els policies encarregats de la investigació és en determinar, d’una banda, si hi havia més dones encara ara explotades i de les quals com la localitzada aquest dimecres se n’hagin de fer càrrec els serveis socials i, de l’altra, també es vol aclarir la quantitat de diners que podria haver pogut l’organització, que no es descarta que estigués composada per més persones més enllà dels dos detinguts. Els arrestats, com ja ha avançat aquest digital aquest migdia, són un home andorrà de 48 anys i una dona de nacionalitat ucraïnesa i de 43 anys.

Tots dos residien legalment al Principat i van ser detinguts, en llocs distints i hores similars durant la tarda de dimecres, quan es va fer esclatar l’operació de manera coordinada en diversos punts després de reunir suficients elements com per ser ja necessaris els arrestos i escorcolls en diferents indrets relacionats amb els dos detinguts. L’home, que hauria estat enxampat a Juberri, on havia viscut amb una anterior parella i que actualment estaria de baixa mèdica, havia tingut fa anys nombrosos antecedents. De robatoris i altres activitats delictives similars. 

La dona, almenys abans d’arribar al Principat, s’identificava com a agent immobiliària i fotògrafa. Almenys una vegada separada de l’altre detingut, vivia a Andorra la Vella, a uns pocs centenars de metres del pis on s’exercia suposadament la prostitució, amb un fill menor d’edat (8 anys) i una dona, probablement la seva mare, amb la mobilitat molt reduïda. Tant el menor com la senyora han passat a dependre ara dels serveis inserits en el ministeri d’Afers Socials. La manera de fer de tots tres -la detinguda, tot i que ucraïnesa, parla un notable català- havia passat totalment desapercebuda i diversos veïns consultats per l’Altaveu han mostrat la seva sorpresa en saber l’activitat a la qual suposadament es dedicava. Dins els rols de la prostitució tradicional, la detinguda exerciria el paper de ‘madame’.Els dos detinguts, segons que ha permès descobrir l’operació que la policia ha batejat amb la denominació de ‘Senyal’, havien constituït una societat a través de la qual explotar el negoci procedent de l’explotació de dones estrangeres. De fet, els investigadors haurien requerit i comissat nombrosa documentació comptable d’aquesta societat, domiciliada en un despatx d’advocats fiscalistes del país. La policia ha d’acabar d’establir -o almenys per ara no ha transcendit- com es catalogaven els ingressos per després poder-los reintroduir en el sistema legal i blanquejar, per tant, els diners. En haver-hi blanqueig de diners, del control judicial i ara instrucció de la causa se’n fa càrrec una de les batllies especialitzades en delictes econòmics.

Els dos arrestats havien constituït una societat a través de la qual facturaven els ingressos procedents de les seves activitats presumptament il·lícites

De fet, l’autoritat judicial ja fa temps que està al cas de l’afer. I ja havia hagut de dur a terme diverses actuacions i diligències. Com ja havia avançat l’Altaveu, un dels elements clau en el desmantellament d’aquest grup de suposats proxenetes ha estat el control de les comunicacions. La dona detinguda es movia, com a mínim, amb tres mòbils diferents del Principat. 

El pis de l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes, de lloguer, destinat a exercir la prostitució era gestionat i supervisat, segons la policia, pels detinguts a fi de garantir el desenvolupament de l’activitat. D’una banda, es garantia la vessant organitzacional i de logística facilitant les prostitutes així com la gestió de cites, el manteniment de les instal·lacions i la comptabilitat dels recursos econòmics generats. D’altra banda, es mantenia un sistema de publicitat i contractació de serveis o cites. Aquest sistema era el que fonamentalment es duia a terme a través del portal passion.com.


Imatge del perfil -i que no es correspon amb la identitat real- que la detinguda usava en les xarxes socials a través d'un dels com a mínim tres mòbils andorrans. Una altra foto de la mateixa dona apareix en un altre dels dispositius. 

 

El ‘modus operandi’ de l’organització consistia en aprovisionar i assegurar l’activitat amb noies estrangeres, les quals eren reemplaçades amb certa freqüència, una manera de fer molt habitual de totes aquestes xarxes i, en general, del món de la prostitució. De fet, una d’aquestes dones és la que es va trobar en el pis-prostíbul -veïns del mateix edifici asseguren no haver vist res d’anormal almenys les darreres hores- i que la localització de la qual va obligar a activar per primera vegada el protocol d’actuació per a la protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans, un protocol aprovat de manera força recent. Igualment, existia un sistema organitzat de cita prèvia que permetia contractar els serveis de prostitució. De fet, associant-se a la pàgina web en qüestió es podia acabar arribant a aquestes cites. 

En principi, i segons les fonts consultades, la policia tenia previst interrogar ja formalment com a detinguts l’home de 48 anys i la dona de 43 durant la jornada d’avui. Segons els consultats, tot dos s’haurien negat a declarar en espera a passar a disposició judicial, un tràmit que es preveu que es dugui a terme durant la jornada de demà. Tot fa pensar que els dos arrestats ingressaran sense pal·liatius al centre penitenciari. La investigació continua en marxa i quedant com queden diverses qüestions per analitzar no es descarta que hi hagi més implicats o noves detencions.


En aquest edifici de l'avinguda Fiter i Rossell hi havia el pis que els dos detinguts feien servir de prostíbul.| ALTAVEU 

 

Comentaris (3)

Trending