Els banders confirmen que investiguen la mort d’un cabrit d’isard durant la setmana de caça

Agents rurals catalans van constatar l’abatiment de l’animal en territori andorrà, a la zona del Comapedrosa, i tindrien imatges que permetrien identificar l’infractor, que hauria de respondre per la via penal

-
-
Els agents rurals de la Generalitat van ser els qui van detectar l’abatiment il·legal, és a dir, de manera furtiva, d’un isard durant la Setmana de caça que va finalitzar diumenge. Els homòlegs dels banders van ser els qui van posar en coneixement del cos andorrà la situació, que ara s’investiga com una de les infraccions molt greus que s’han constatat durant la setmana cinegètica per excel·lència del Principat. En aquest cas, segons les fonts, es tractaria d’un cas de rellevància penal en tractar-se d’un cabrit.

En un comunicat oficial, Govern indica que la Setmana de caça de l’isard s’ha tancat amb un total de quatre expedients sancionadors per infraccions diverses: abatre un mufló quan aquest període de caça no ho permet, ferir un isard i no comunicar-ho als banders, superar en una el nombre de captures adjudicades a una colla, i abatre un isard i no anellar-lo. Aquesta darrera incidència també l’haurien advertit els agents catalans, i també seria a la zona del Comapedrosa com en el cas de l’abatiment del cabrit.

Que s’ha detectat una infracció de naturalesa penal ja ho ha avançat l’Altaveu, i en el comunicat governamental s’indica que “des del Cos de Banders s’està investigant la informació rebuda per part dels Agents Rurals de Catalunya sobre la mort d’un cabrit d’isard per part d’un col·lectiu de caçadors”. Fonts coneixedores del cas han exigit que s’aclareixin totalment els fets i que no s’amagui res, “sigui qui sigui l’infractor o formi qui formi part de la colla implicada”

Hi ha quatre expedients sancionadors formalment oberts: per abatre un mufló quan aquest període de caça no ho permet; per ferir un isard i no comunicar-ho als banders; per superar en una el nombre de captures adjudicades a una colla, i per abatre un isard i no anellar-lo

Les fonts consultades han explicat que els agents catalans haurien detectat la captura d’un cabrit d’isard, una situació totalment prohibida i més durament castigada que en el cas d’abatre de forma il·legal un isard adult, i haurien comunicat el fet als banders. Si es confirma el cas, s’hauria de dilucidar per la via penal. Els rurals disposarien, molt probablement, d’imatges que mostrarien sense massa dubtes l’infractor. Banders i agents rurals treballen en cooperació i amb una més que notable col·laboració durant tot l’any. Més encara durant la setmana andorrana de caça de l’isard.

Els agents catalans, com és habitual, fan controls als punts fronterers catalanoandorrans durant els dies que dura la setmana de cacera i d’aquesta manera detecten més irregularitats de les que habitualment constaten. La intensitat dels controls és major, no és pas que hi hagi o més o menys infraccions. Tal i com han fet públic a través de les xarxes socials, els agents rurals també van detectar altres anomalies i van controlar diversos caçadors andorrans que accedien a territori català amb isards abatuts. En aquest cas, es van controlar tants els caçadors com les peces que duien i es va comprovar com els exemplars morts estaven degudament anellats, amb la qual cosa no hi va haver cap més inconvenient.

Les infraccions per les quals els banders han obert formalment els respectius expedients sancionadors tenen una qualificació de molt greus i comporten la prohibició de caçar durant tres anys més una multa de 3.000 euros. A més a més, si l’infractor, passat el període de tres anys, vol tornar a caçar, ha d’aconseguir de nou la llicència, fet que suposa haver de tornar a passar els exàmens o les proves oportunes. I aprovar-les. 

Agents rurals catalans fent tasques de control en la zona limítrofa amb Andorra. | AGENTS RURALS

 

Han estat 44 les colles que han participat a la Setmana de caça de l’isard. Malgrat que hi havia inscrits 537 caçadors, de forma efectiva a les muntanyes se n’hi han enfilat pràcticament dos centenars menys. Entre tots, han abatut 80 animals dels 96 isards permesos després dels recomptes estiuencs. D’aquesta manera, i segons el Govern, es confirma la tendència a la baixa del nombre d’exemplars abatuts, que és lleugerament inferior al nombre de peces adjudicades. Aquest fet s’atribueix des dels banders al fet que els caçadors són cada vegada més selectius en el moment d’escollir la peça que han d’abatre

Durant el certamen cinegètic, s’han recollit 49 mostres de melsa que continuar permeten al departament de Medi Ambient conèixer l’estat sanitari de la cabana d’isards al Principat. En aquest sentit, els banders agraeixen la participació dels caçadors tant en la recollida de mostres biològiques dels animals com en el recompte general. També es valora molt positivament la zona establerta a la boca nord dels túnels dels Dos Valires per efectuar el control dels isards abatuts, malgrat algunes queixes per la manca de senyalització i per les condicions en què alguns banders van haver de treballar. En aquest punt es van controlar 72 isards. La resta (8) van ser controlats pels efectius del cos distribuïts pel territori.

Etiquetes

Comentaris

Trending