Tret de sortida a la celebració dels 30 anys de vida de l’Aula de Teatre

Una mostra que repassa les tres dècades d’existència de l’entitat es podrà veure fins al 15 de febrer al centre cultural la Llacuna i també es preveu, entre altres, un documental i projeccions de cinema

Un instant de l'actuació amb la interpretació de 'Mala Peça'.
Un instant de l'actuació amb la interpretació de 'Mala Peça'. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

L’Aula de teatre d’Andorra la Vella està de celebració. Aquest 2022 es compleixen 30 anys de la seva fundació, quan el comú  de la capital va posar en marxa el que era el primer projecte formatiu d’arts escèniques del país amb l’objectiu d’apropar aquest art i una nova oferta cultural als joves del país. Al llarg d’aquestes tres dècades, fins a 800 alumnes han format part i s’han posat a escena fins a 110 muntatges. Una exposició al centre cultural la Llacuna serveis de tret de sortia als actes que serviran per commemorar l’efemèride.

“Hem d’estar satisfets per la feina ben feta que s’ha tirat endavant”, ha volgut destacar el conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri. Ell i l’actual responsable de l’Aula, Raquel López, han presentat els actes que al llarg d’aquest 2022 serviran per recordar aquest aniversari i, alhora, retre homenatge a totes aquelles persones que han fet possible el projecte.

El primer d’aquests esdeveniments s’ha inaugurat aquest vespre. Es tracta d’una mostra que repassa les tres dècades de vida de l’Aula de Teatre. Es podrà visitar fins al 15 de febrer al centre cultural La Llacuna. L’exposició consta principalment de material emblemàtic d'escenografia, vestuari i attrezzo, així com d’una selecció d’imatges de cadascun dels 30 anys d’història. En el programa d’actes també es preveu un reportatge documental que ha de servir per transmetre a noves generacions els valors de l’escola; xerrades i actuacions dels alumnes; projeccions de films al Cineclub les Valls i accions a les xarxes socials.

L’Aula de teatre va néixer el 1992 amb el llicenciat en Art dramàtic Pere Tomàs al capdavant i al llarg de la seva vida ha comptat amb la participació de 800 alumnes i ha ofert 110 muntatges

Canturri ha recordat que al llarg d’aquestes tres dècades no només s’ha treballat des d’un punt de vista interpretatiu. “També s’han teixit lligams, s’ha generat cultura, s’ha estructurat un espai de trobada i d’expressió per a molts joves del país i s’ha donat ales a la creativitat”, ha manifestat.

Per la seva banda, Raquel López ha ressaltat l’important paper que en aquests anys han jugat els formadors, directors, tècnics i professionals, que han fet estimar la interpretació a molts joves andorrans, una part destacable dels quals han decidit fer del teatre la seva professió. En aquest sentit, ha assenyalat que l’Aula i els escenaris del Centre cultural La Llacuna han estat la catapulta de molts nois i noies al món de les arts escèniques, ja sigui en l’àmbit de l’actuació, com de la direcció teatral o el món audiovisual, alguns d’ells força populars en el món de la interpretació andorrana i catalana.

L’acte inaugural ha acabat amb teatre de Cabaret, a càrrec dels alumnes del monogràfic de Teatre Musical, que han interpretat el tema ‘Mala Peça’ (‘Big Spender’, del musical ‘Sweet Charity’).

L’Aula de teatre del comú d’Andorra la Vella va néixer el 1992 amb el llicenciat en Art dramàtic Pere Tomàs al capdavant, que actualment segueix com a professor del centre i és un dels seus puntals. A primers dels anys 90 no hi havia cap centre al país que oferís la possibilitat d’aprendre les arts escèniques i inicialment va ser el Col·lectiu d’activitats artístiques, que depenia del comú, el que va proposar el projecte a Tomàs. Inicialment va néixer com a ‘Som-hi teatre’ fins que el curs 1991-1992 es va fundar formalment com a Aula de teatre.

Amb els anys s’han anat creant les diferents seccions, amb tallers infantils, grup per joves i un grup estable d'adults. Així doncs, el curs 2007-2008 es va crear el primer Grup Estable d'Adults, que funcionava com una companyia estable amateur, amb l’estrena de l’obra ‘El somriure del guanyador’. El curs següent, i seguint les passes dels adults, es posà en marxa el Grup Estable de Joves, amb el muntatge’ Hair o no hair’.

Entre les obres i muntatges impulsats per l’Aula, més d’un centenar, destaca ‘El burgès Gentilhome’, de Molière, estrenat pel taller de Joves el 1998 sota la direcció de Pere Tomàs. Se’n van fer una desena de representacions, tant a Andorra com en diverses localitats de Catalunya. Entre els 800 alumnes que han participat d’una manera o una altra en el projecte, n’hi ha que han tingut una trajectòria llarguíssima formant part de les diferents seccions.

Etiquetes

Comentaris

Trending