La policia investiga l’aparició d’unes pintades a l’absis romànic de Sant Romà de les Bons

Dues inscripcions fetes amb un esprai de color negre van ser localitzades aquest Dilluns de Pasqua a la tarda per part de les persones que van anar a retirar ciris i desmuntar la logística de l’aplec

Imatge de l'absis de Sant Romà de les Bons amb la pintada localitzada aquest dilluns a la tarda.
Imatge de l'absis de Sant Romà de les Bons amb la pintada localitzada aquest dilluns a la tarda. SFGA

La policia investiga l’aparició d’unes pintades, fetes aparentment amb un esprai de color negre, a l’absis de Sant Romà de les Bons. Quan es van fer les inscripcions -dues paraules que podrien correspondre a dos noms- no està clar. Això sí, es van localitzar aquest Dilluns de Pasqua a la tarda. Com que danyar un bé patrimonial és delicte, el comú d’Encamp i el departament de Patrimoni Cultural de Govern han formalitzat aquest matí la corresponent denúncia.

Aquest dilluns es va celebrar a Sant Romà la festivitat tradicional, amb la recuperació de l’aperitiu que la pandèmia havia fet posposar. Justament, els encarregats de la logística de la festa, en acudir per la tarda a desmuntar la parada, fins i tot a apagar els llums i els ciris que havien il·luminat l’esglesiola romànica, van descobrir la pintada, que no té res d’artístic. Ràpidament es va posar en coneixement dels responsables eclesials i es van activar els responsables patrimonials, tant comunals com estatals.

Caldrà veure si les càmeres de vídeo-vigilància que hi ha a l’entorn de Sant Romà de les Bons i les que també hi ha en el conjunt romànic de les Bons han pogut enregistrar alguna imatge, alguna persona que aixequi sospites i que permeti trobar l’autor o els autors de la inscripció

Per sort o per desgràcia, els únics grafits que s’han fet són les dues paraules localitzades a l’absis. Les dues institucions -comú i Govern- han formulat la corresponent denúncia a la policia i treballen per a l’eliminació d’aquest deplorable acte contra el patrimoni cultural. Amb la voluntat de restaurar el patrimoni cultural en el seu estat original, els equips del comú i el Govern treballaran aquest dimarts perquè no quedin restes de l’acte vandàlic.

En ser la part posterior de l’església, els grafits eren més difícils de veure. Caldrà veure si les càmeres de vídeo-vigilància que hi ha a l’entorn de Sant Romà de les Bons i les que també hi ha en el conjunt romànic de les Bons han pogut enregistrar alguna imatge, alguna persona que aixequi sospites i que permeti trobar l’autor o els autors de la inscripció. I, en conseqüència, posar-lo davant les autoritats judicials.

En un comunicat, les dues institucions fan una crida al civisme i a la cura, entre tots, del patrimoni cultural del país que constitueix un dels testimonis principals de la història, la identitat i la creativitat d’Andorra. És un deure essencial de la societat i dels poders públics preservar aquesta riquesa col·lectiva i transmetre-la en les millors condicions a les generacions futures.

Comentaris (4)

Trending