Patrimoni posa en funcionament la maquinària hidràulica de la mola i la serradora de Cal Pal

Els treballs van ser adjudicats al novembre de l’any passat a constructora Hundeka per un import de 18.233,91 euros

Una imatge de les instal·lacions que s'han recuperat.
Una imatge de les instal·lacions que s'han recuperat. SFGA

El departament de Patrimoni Cultural ha conclòs amb èxit els treballs de reconstrucció i reparació de la maquinària hidràulica de la mola de Cal Pal. El Bé Immoble d’Interès Cultural està inclòs en l’inventari general del patrimoni cultural i s’hi ha actuat durant els darrers mesos amb l’objectiu de poder-lo posar en funcionament, circumstància que ja s’ha donat.

La intervenció ha permès posar en marxa el molí, i facilitar la comprensió del funcionament d’aquesta petita indústria. L’actuació ha estat clau per revaloritzar la mola i la serradora de Cal Pal. Els treballs van ser adjudicats al novembre de l’any passat a constructora Hundeka per un import de 18.233,91 euros. La intervenció ha estat supervisada per la direcció de l’equip tècnic de l’àrea de Patrimoni Cultural.

MoliCalPal1

La mola i serradora –un conjunt de dos edificis de tipologia tradicional adossada pròpia d’aquesta zona dels Pirineus– va deixar de funcionar els anys 1960 i va ser restaurada el 1996 per preservar i donar conèixer els molins fariners i el patrimoni cultural de la parròquia d’Ordino. Aquell mateix any es va reobrir la infraestructura com a un centre d’interpretació en la configuració de serradora, amb una restauració de tots els elements originals associats a la mecanització del treball de la fusta.

La mola, o el molí, era clau, explica en un comunicat oficial el Govern, en una economia agrícola i ramadera, ja que permetia la transformació dels cereals en farina amb la qual s’elaborava el pa i s’alimentava el bestiar. Els molins andorrans, amb petites variacions, responen a una mateixa tipologia de molí accionat per força hidràulica, i estructuralment han mantingut les formes dels antics molins medievals.

Etiquetes

Comentaris

Trending