Ordino s’encomana a Sant Pere fent rodar falles més que mai

El col·lectiu fallaire s’ha multiplicat per quatre en cinc anys a la parròquia, on s’ha consolidat plenament

Falles pels carrers d'Ordino.
Falles pels carrers d'Ordino. ALTAVEU

Ordino ha tancat el cicle fallaire del Principat amb una crema d’allò més lluïda. La tempesta de tarda que ja està sent tradicional aquest final de juny no ha impedit una celebració de foc ben acolorida. Les falles han pogut rodar pels carrers del nucli antic fins al Prat de Vilella, on s’ha fet la cremada final, amb el Mai de Sant Pere com a gran protagonista. De fet, és nit de revetlla. La segona en importància després de la de Sant Joan, de tot just fa cinc dies.

En cinc, però anys, el col·lectiu fallaire de la parròquia s’ha multiplicat per quatre. Això parlant entre els adults. Fa tot just un lustre eren deu els fallaires que feien rodar falles. Ara, aquest 2023, han estat quaranta. I encara hi ha hagut llista d’espera. Dues nenes de 12 anys s’han estrenat per primer cop cremant foc. I hi havia una trentena d’infants que han fet rodar boles de llums. Els fallaires del futur.

Tot ha anat rodant i amb la panxa plena. Perquè abans de fer rodar les falles, els que ho han volgut han pogut gaudir d’una costellada. Això sí, el temps, la pluja que durant la tarda ha estat força torrencial, ha fet recomanable que en lloc de ‘parar la taula’ a la plaça del Prat de Call, aquesta part de la celebració es traslladés al Centre de Congressos. Costelles i botifarres a dojo. Gana no se n’ha passat.

I de foc no n’ha faltat. Fins al Prat de Vilella, s’ha dit ja, on s’ha fet el final de festa amb la crema del Mai. Allí s’han cremat, s’han fet rodar les tres falles tradicionals, fetes amb escorça de beç que els fallaires van anar a recollir el cap de setmana passat. No han fallat els integrants de l’Associació Cultura Popular d’Ordino i, tampoc, l’Esbart de les Valls del Nord. Carn i ungla gairebé. Signe de festa i de tradicions. Com la de les falles i la del Mai de Sant Pere. I que el foc no pari de rodar.

Comentaris

Trending