Optimisme al ministeri sobre el consens que pot arrencar la llei de patrimoni cultural que s’ultima

Riva està convençuda que el text que s’està acabant de perfilar a nivell tècnic, i que hauria de superar els fiascos especialment amb els entorns de la legislació del 2003 i el 2014, tindrà el suport dels comuns i el Consell

La ministra de Cultura, Sílvia Riva.
La ministra de Cultura, Sílvia Riva. SFGA

El ministeri de Cultura està ultimant la llei de patrimoni cultural que una vegada arranqui el curs polític la segona setmana de setembre s’hauria de començar a compartir amb els comuns i amb els grups parlamentaris per tal que hi diguin la seva. La voluntat del departament que dirigeix Sílvia Riva és poder aconseguir un consens ampli que permeti que el projecte de llei pugui veure la llum amb celeritat aquesta mateixa legislatura i permeti així superar els fiascos dels textos del 2003 i el 2014.

Sí, és la famosa llei dels entorns de protecció. Aquells entorns que primer establien en 100 metres la distància amb l’element a protegir i que, després, va passar a fixar-ne només vint per exigències dels comuns i pressions de propietaris de terrenys i altres. Ara, aquesta concepció serà superada i s’agafaran paràmetres més globals, “incloent el paisatge com a objectiu”, ha remarcat la titular ministerial.

Si el criteri de Govern, al dia que el PS va presentar una proposició de llei que permetia recuperar en essència el text del 2003, va ser negatiu va ser, ha dit la ministra aquesta tarda a preguntes de l’Altaveu, perquè l’articulat no s’havia “treballat de forma interna”. Això és que s’ha estat fent ara i, segons fonts properes al ministeri, s’ha fet amb un esperit apolític i realment tècnic, al marge fins i tot de directrius ministerials. Per això el treball ha estat més lent, han reconegut les fonts.

I com que tindrà aquest caràcter tècnic, espera Riva que tingui un suport majoritari i es pugui accelerar la tramitació parlamentària encara que no depèn d’ella ni del ministeri. “Acomplim l’objectiu” presentant un text, ha afirmat la ministra, que ha recordat que no es tractava només de fer la regulació i un “canvi normatiu del patrimoni immoble” sinó també en compte el patrimoni moble, l’immaterial, l’arxiu, el dipòsit legal…. Vaja, que es pretén donar una “resposta més actual i més contemporània”.

Dotar el patrimoni cultural i la seva protecció d’una “visió àmplia”, per això “no vull pensar que aquesta llei no assolirà el consens” que es començarà a cercar el setembre. “La voluntat nostra és presentar un treball que implica a tothom i coresponsabilitza a tothom”. A partir d’aquí, Riva espera “que el patrimoni gaudeixi del compromís de totes institucions” i tiri endavant amb relativa facilitat. Ara, “si hi ha altres complexitats”, que no preveu, ha vingut a dir la ministra, la situació pot canviar.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending