Les festes del foc i la seva simbologia arriben a les llibreries

Les ponències del IV Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, celebrat el 2019 a Andorra la Vella, s’han recopilat per posar-les a l’abast de la gent

Presentació del llibre 'Les simbologies i els rituals al voltant del foc'
Presentació del llibre 'Les simbologies i els rituals al voltant del foc' Pilar Candel

El IV Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània, celebrat en 2019, ha quedat recollit en un llibre. En les seves pàgines es podran trobar 21 articles i la conferència magistral, realitzada per Albert Roig. Així, es tanca l'activitat realitzada a Andorra la Vella abans de l’inici de la pandèmia, i deixa a l’abast de les persones la informació que es va poder transmetre a l’esdeveniment.

En l'edició del volum han col·laborat el comú d’Andorra la Vella, la Taula Nacional de Fallaires i l’Institut Ramon Muntaner. Miquel Canturri, conseller de Cultura i de Promoció Turística ha indicat que “és molt important per al nostre territoritot que aquest món de rodafalles que es realitza al Pirineu sigui Patrimoni Immaterial de la Humanitat i aquest llibre plasma tota la feina que s’ha fet durant aquests anys”.

Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i coeditora del llibre, ha assenyalat que es recullen fets i curiositats que, majoritàriament, la gent no coneix sobre aquesta tradició tan arrelada al país. “Hi ha dos articles que són fets per persones de la part francesa del Pirineu, ja que allà també hi ha tradicions molt similars”. D'aquesta manera, Mach ha volgut fer referència a la unió de diferents punts de parla catalana, que compten amb festivitats d’aquest tipus.

El 2020, a causa de l’inici de la pandèmia, es va haver de cancel·lar la celebració d’aquesta tradició a la nit de Sant Joan. Per al present any, Canturri assegura que s’està treballant per a poder realitzar encara que sigui alguna cosa simbòlica. “Els fallaires i la gent que té molt arrelada aquesta tradició tenen ganes de reviure-la. Buscarem la forma de poder fer rodafalles, encara que sigui distribuïdes pel comú”, ha indicat.

Etiquetes

Comentaris

Trending