L'Escena Nacional aposta aquest any per la producció pròpia

La fundació busca un model principal marcat per la direcció artística i mantenir la continuïtat de la Jove Companyia Nacional d’Andorra

Assaig a la Fundació Escena Nacional
Assaig a la Fundació Escena Nacional Fundació Escena Nacional d'Andorra

La Fundació Escena Nacional (ENA) ha presentat les seves produccions per a la temporada 2021. També ho ha fet la Jove Companyia Nacional d’Andorra (Jocand). S’han explicat diferents modificacions a escala interna de l’ENA i la nova línia artística per al 2021. L’any anterior va girar al voltant de les coproduccions amb escenaris de Catalunya i el país veí. En la present temporada, al contrari, s’ha apostat per fer propostes pròpies i buscar talent, coproducció i qualsevol suport a l’exterior.

L’ENA, amb la nova proposta d’un nou model de producció busca crear una línia artística estable i coherent. Alfons Casal, director artístic de la fundació, ha explicat que es busca fomentar la creació al país i, a la vegada, establir ponts més enllà de les fronteres. Per això, s’ha fet un pas endavant, donant-li la volta al procés que es va seguir el 2020 de coproducció, i començar a treballar amb propostes andorranes. “No es tracta d’un canvi radicar, sinó del pas següent i natural respecte al de l’any anterior”, ha apuntat Casal.

Un dels objectius d’aquest nou model és el de mantenir la continuïtat  de la Jocand per a fomentar la professionalització dels joves artistes d’Andorra. La companyia comptarà amb Ester Nadal, que s'encarregarà de l'obra que es crearà aquest any. Irina Robles, directora artística, ha explicat que es mantindran els mateixos onze joves que van passar les proves d’accés l’any passat, ja que l’equip es renova cada dos anys. Dintre de l’agenda, s’estrenarà una obra dirigida per Nadal, rebran dos tallers impartits per professionals escènics nacionals i continuaran amb una petita gira de la seva obra, Tercera onada.

Quatre dones i el sol, per la seva banda, serà la producció de mitjà format de l’ENA. Aquesta obra suposarà el debut en la direcció de Roger Casamajor i comptarà amb un planter d’actrius del país. La representació ja va ser estrenada el 1998, i aquest any es portarà a un context més contemporani. Casamajor ha explicat que “es buscaran altres coses que pareixen amagades i les farem sortir. Li donarem un enfocament molt minimalista a la funció”.

Respecte a la peça de petit format, es tracta d’un projecte produït conjuntament amb l’Arxiu Nacional, que tractarà sobre la història de Radio Andorra. En aquest cas, els creadors escènics podran presentar les seves propostes a partir d’unes línies marcades a la convocatòria. Posteriorment, s’escollirà una que es desenvoluparà al llarg d’aquest any i es produirà i estrenarà en 2022.

L’ENA iniciarà la gira de les seves obres del 2020 Cuques’ i ‘Credere. Cada any es marcarà una línia temàtica que definirà les obres que pujaran a l’escenari. Així, es busca aconseguir un marc coherent que convidi a explorar diferents vessants de les propostes. Durant l’any es plantejaran i concretaran distintes activitats que complementaran les peces escèniques.

Comentaris

Trending