Bonell garanteix que el crèdit per poder comprar CATSA no afectarà la política d’habitatge social

La majoria de les formacions parlamentàries avalen l’adquisició de l’edifici que va acollir l’última fàbrica laurediana de tabac lloant la preservació del patrimoni històric mentre que Andorra Endavant s’absté per la “manca de claredat” de la destinació que se li vol donar a l’immoble

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, intervenint al Consell General.
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, intervenint al Consell General. CONSELL GENERAL

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha assegurat que malgrat que per fer front a la primera quarta part del crèdit extraordinari necessari per adquirir l’edifici de l’antiga CATSA es deixa sense efecte una partida de 90.000 euros per actuar en la conservació del santuari de Meritxell i una altra de més de mig milió d’euros destinada a habitatge social tot plegat “no implica cap renúncia” als dos projectes esmentats. Bonell ha fet aquesta observació durant l’exposició de la necessitat de votar a favor d’un crèdit de 619.500 euros -per a un total de gairebé 2,3 milions d’euros a distribuir en quatre exercicis- per aquest 2025 per tal de poder comprar l’esmentat immoble.

El crèdit ha tirat endavant sense problemes i amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte Andorra Endavant, que s’ha abstingut al·legant, segons la seva líder, Carine Montaner, que “no hi ha full de ruta clar” i la destinació de l’antiga fàbrica és “confusa” i “manca de claredat”, perquè per ubicar-hi un viver d’empreses “la casa Parramon de la Massana el podria acollir perfectament”. Per tant, “abans de comprar s’hauria de veure què tenim”. La resta de formacions i grups han lloat la preservació patrimonial que suposa l’adquisició de l’immoble lauredià.

La ministra Marsol durant l’acte informatiu del Polo Digital de Màlaga.

Relacionat

Marsol vol ubicar el pol digital per a joves al centre i reserva CATSA per a un viver d’empreses

Bonell ja havia fet el repàs històric i havia fet èmfasi a la transcendència de la compra de CATSA. La ministra ha fet una exposició gairebé calcada a la que ja va fer fa uns dies en el marc de l’antic edifici quan es va signar l’acord de compravenda i el conveni de cessió de la part del comú de Sant Julià. La titular de Cultura ha ressaltat la “importància per la història de Sant Julià de Lòria i per al conjunt del país” de comprar l’immoble. “Preservar aquest edifici és preservar una part del nostre passat per posar-lo a disposició del nostre futur”, ha dit Bonell.

L'antiga fàbrica de tabacs CATSA.

Relacionat

Govern destinarà mig milió de la partida per a habitatges socials per afrontar la compra de Catsa

La ministra, en explicar com es reparteix el crèdit i d’on es treuen els diners, ha deixat clar que “no implica cap renúncia” ni a la política d’habitatge social ni a les millores que escaigui al santuari de Meritxell. El canvi de partides “s’ajusta a la realitat” de les necessitats comptables i, per la resta, se “seguirà avançant amb els compromisos contrets sense renunciar a l’oportunitat” de poder adquirir l’antiga fàbrica de CATSA. I l’adquisició ha estat àmpliament celebrada, exceptuant el retret de Montaner.

Cerni Cairat, Mònica Bonell i Christian Pérez durant la firma del contracte de compravenda de l'edifici de Catsa.

Relacionat

Cinc anys de marge per transformar l’edifici de l’antiga Catsa en un parc tecnològic

La socialdemòcrata Susanna Vela ha celebrat tant la compra com la recuperació de l’arxiu de CATSA. I també el projecte que s’hi vol tirar endavant i que hauria de permetre “recuperar el talent que sovint no retorna al país”. Això sí, Vela ha demanat al Govern que “elabori un bon pla d’accions i un projecte creïble”. La parlamentària de Concòrdia Maria Àngels Aché ha parlat de la transcendència social, patrimonial i econòmica i ha assegurat que “invertir en patrimoni no és una despesa, és un acte de responsabilitat per preservar la història i és un acte per mirar cap al futur”.

Finalment, la demòcrata Carolina Puig, intervenint en nom de totes les forces que donen suport al Govern, per no repetir-se, s’ha referit a l’element decisiu que va treure, en certa manera de l’oblit, l’edifici de CATSA. La voluntat del dissenyador i comissari del L’Andart Pere Moles de situar a CATSA la mostra del 2023. Aquell L’Andart “va ser el primer pas”, segons Puig, perquè l’immoble que ara s’adquireix (per 4,3 milions, la meitat dels quals els abona el comú de Sant Julià) es posés més que mai en el mercat. O en tot cas, “va guanyar valor, va guanyar prestigi”

Comentaris (4)

Trending