Aposta forta (900.000 euros) pel Clàssic And per potenciar el turisme cultural

El festival, que reuneix els esforços de Govern, Andorra la Vella, Ordino i Andorra Tursime, portarà al país artistes de prestigi com el tenor Valentin Dityuk, Rossy de Palma o Anita Rachvelishvili, entre altres

Foto de grup dels diferents impulsors del Clàssic And.
Foto de grup dels diferents impulsors del Clàssic And. G. P.

Andorra aposta de forma ferma per un festival de música i altres arts escèniques que es converteixi en un nou atractiu turístic, especialment en èpoques de poca afluència. Serà el Clàssic And, que fusiona diferents iniciatives ja existents, com ara la temporada a l’Auditori o les que impulsaven Andorra la Vella i Ordino. Tindrà lloc del 2 a l’11 de juny amb artistes com Rossy de Palma, Carmela Remigio, Ausde Karayvus o Valentin Dityuk, entre altres, però també l’Orquestra Nacional de Cambra (ONCA). El pressupost ascendeix a 900.000 euros.

L’objectiu, com ha explicat el ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, Jordi Torres Falcó, és “integrar tots els cicles que ja existien per crear un esdeveniment de país” que fusiona els esforços del Govern i dels comuns de la capital i Ordino, amb la col·laboració de Crèdit Andorrà i MoraBanc. “Volem buscar el posicionament de la marca Andorra com un destí cultural, unificant sota un mateix paraigua tots els actes per fer una proposta de molta qualitat que pugui entrar als calendaris internacionals”, ha apuntat. En aquest sentit, la titular de Cultura, Sílvia Riva, ha apuntat que es vol “arribar a un públic que veurà un producte creat específicament per Andorra” tot destacant que també hi haurà propostes a l’aire lliure i gratuïtes per a un públic més generalista.

De fet, el coordinador del festival, Joan Anton Rechi, ha expressat el desig de convertir-se en el primer dels festivals d’aquest tipus que es fan a l’estiu. “Hem de ser el tret de sortida d’una temporada de música”, ha comentat abans de desgranar les vuit propostes que integren el cicle, que tindrà lloc entre el 2 i l’11 de juny. Aquest s’iniciarà amb una actuació a la plaça del Consell General on l’ONCA, la soprano Carmela Remigio i la mezzosoprano Asude Kara interpretaran ‘Stabat Mater’ de Giovanni Battista Pergolesi.

A partir de llavors, hi haurà altres propostes com ara una projecció de ‘Jurassic Park’ amb la música de John Williams interpretada en directe al Parc Central per l’Orquestra del Reino de Aragón, o l’espectacle ‘Viure / Morir’ amb Rossy de Palma com a actriu, Lisa de la Salle al piano i Xavier de Maistre a l’arpa. També serà especial l’acte previst als jardins de Ràdio Andorra el 8 de juny, batejat per Rechi com un concert “per la pau”. Hi actuarà el tenor de l’òpera de Kiev Valentin Dityuk acompanyat de la pianista russa Maria Nikitin.

Torres ha volgut posar en relleu “la qualitat dels artistes” escollits. Això ha de permetre “posicionar Andorra com un referent de la cultura internacional”. L’aposta és important, amb un pressupost conjunt assolit gràcies al dos comuns i a Govern, però també amb Andorra Turisme i els dos bancs patrocinadors, que arriba als 900.000 euros. En tot cas, s’ha volgut deixar clar que, malgrat que alguns dels espectacles poden ser multitudinaris -per exemple, s’espera que a la projecció de ‘Jurassic Park’ pugui atreure entre 1.500 i 1.800 assistents-, l’objectiu no és tant un “retorn econòmic” sinó aquest “posicionament de país”.

On també hi ha hagut coincidència és a l’hora de demanar temps perquè la proposta es consolidi. Rechi ha afirmat que “m’agradaria que tingués tanta trajectòria com altres festivals que s’han convertit en atractius claus dels llocs on es fan i, també, en centres de producció d’espectacles”. De moment, s’entén que s’ha de fer “una prova de tres anys”. En aquest sentit, el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, s’ha mostrat convençut que “hem de ser pacients perquè donarà fruits”. Tant ell com el seu homòleg ordinenc, Josep Àngel Mortés, ha explicat que, malgrat l’aposta per fusionar cicles, no es renuncia des de cada comú a programa altres activitats.

Comentaris (1)

Trending