Creix el nombre de diagnòstics d’infants amb autisme

A la meitat dels nens i nenes de 0 a 6 anys que van acudir durant el 2018 a l’àrea de salut mental se’ls va detectar un trastorn pel qual el ministeri d’Afers Socials té inscrites 149 persones

El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, i la secretària d'Estat, Teresa Milà, a l'esquerra, en les dependències del Centre de Joves en Inclusió.
El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, i la secretària d'Estat, Teresa Milà, a l'esquerra, en les dependències del Centre de Joves en Inclusió.
Més de la meitat dels infants de 0 a 6 anys que durant l’any passat van acudir a l’àrea de salut mental de l’hospital van ser diagnosticats d’autisme. La detecció d’aquest trastorn, segons la presidenta de l’associació d’afectats per la citada alteració (Autea), Inés Martí, està creixent de manera molt important. Així ho ha explicat durant una visita que s’ha dut a terme aquest matí al Centre de Joves en Inclusió, que ofereix un programa únic per als casos més aguts que afecten a persones d’entre 16 i 25 anys i que fins fa un any no tenien cap tractament específic al Principat.

La Fundació Privada Tutelar és la que impulsa i suporta l’esmentat programa, que ara mateix tracta de manera personalitzada quatre joves que han experimentat, en el darrer any, un notable avenç en els seus comportaments derivats del trastorn. El recentment escollit president d’aquest ens, David Claverol, ha mostrat la satisfacció de l’entitat per l’evolució del programa i ha explicat que l’aportació de la fundació està assegurada fins al desembre. Però tant Claverol com Martí estan convençuts de la continuïtat del programa, per a la qual caldrà que el Govern s’hi impliqui financerament. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i la secretària d’Estat, Teresa Milà, han visitat les instal·lacions existents a l’avinguda Fiter i Rossell i han copsat de primera mà els equipaments que donen resposta, actualment, a les necessitat de quatre persones, a partir del setembre a una cinquena, i fins a un màxim de vuit. Filloy ha preferit, però, no pronunciar-se sobre la qüestió.

El ministre i la secretària d’Estat han visitat les instal·lacions del Centre de Joves en Inclusió promogut i suportat com a mínim fins al desembre per la Fundació Privada Tutelar

El ministeri, a través de la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA) té 149 persones registrades com a afectades pel trastorn de l’espectre autista (TEA). Però tal i com ha explicat Inés Martí, “hi ha moltes noies que amaguen aquesta alteració” i fins que no arriben a l’adolescència no apareixen els símptomes evidents que permeten diagnosticar-les. D’aquí, també, que els casos vagin en augment. El Centre per a Joves en Inclusió està dissenyat sols per als casos més greus, pels trastorns més aguts i que tenen una “alta i moderada necessitat de suport”, en paraules de la coordinadora del programa, Eva Flotats. Al centre, els quatre joves que hi acudeixen ho fan de 9 del matí a 6 de la tarda amb dues hores d’aturada, una per dinar i una altra per descansar.Els usuaris són tractat de manera personal i individualitzada. Hi ha tants professionals com usuaris té un servei que, en alguns àmbits, també cal dir-ho, ha aixecat certs recels per l’alta implicació dels anteriors responsables del ministeri d’Afers Socials, que dirigien el departament quan el servei -a partir d'una donació privada i per iniciativa de la Fundació Tutelar- es va posar en marxa. No obstant això, tots els professionals coincideixen en afirmar que el programa era necessari i que està donant molts bons resultats tal i com han remarcat tant Claverol com Martí, que han explicat, però, que seran les avaluacions tècniques les que acabaran determinant una continuïtat que tant Autea com la Funcació Privada Tutelar donen per feta.

Comentaris

Trending