Condemnats el Govern i el comú d’Escaldes per una esllavissada que va afectar la carretera dels Vilars

De forma solidària, les dues administracions hauran d’abonar poc més de 108.000 euros a una propietària i una asseguradora que es van fer càrrec dels desperfectes haguts el juny del 2015

Els bombers intervenint en l'esllavissada, el juny del 2015.
Els bombers intervenint en l'esllavissada, el juny del 2015.
El Govern i el comú haurà de satisfer solidàriament 108.500 euros a una propietària privada i a una companyia asseguradora que van assumir les despeses derivades dels desperfectes causats per una esllavissada de pedres i terra que el 23 de juny del 2015, després d’un fort episodi de pluges, va obligar a tallar durant unes hores la carretera dels Vilars. La sala administrativa del Tribunal Superior considera que les dues administracions, atès que totes dues tenen competències sobre les carreteres secundàries, no van posar els mitjans adequats per evitar el que va acabar passant.

Les fortes precipitacions que hi va haver per aquelles dates van acumular aigua a la zona i van fer activar un torrent. Amb tot, un accés veïnal en una urbanització de la zona dels Vilars es va acabar desmuntant i va acabar cedint damunt la carretera secundària. Els veïns van assumir la reparació del seu accés però van demandar les administracions perquè, al seu entendre, no haurien fet la feina que els pertocava. Tant en primera com en segona instància, els tribunals han condemnat el comú i el Govern.

La corporació escaldenca assegurava que si hi havia alguna responsabilitat, aquesta era del Govern. I el Govern, al seu torn, al·legava, d’una banda, que hi havia hagut una qüestió de força major com l’episodi de fortes pluges. De l’altra, considerava que havia dut a terme les actuacions regulars tendents a tenir a punt tant el torrent com la carretera secundària. La demanda partia de la base que els danys causats ho eren producte de la torrentada i de la manca de manteniment adequat i els defectes de disseny i execució de la carretera dels Vilars.

La sala administrativa del TS posa de relleu els informes tècnics incorporats a la causa que evidencien que les actuacions que regularment feia l’administració “van ser insuficients”. Hi havia una “manca de canalització suficient de les aigües superficials a través de la cuneta de la carretera dels Vilars”. De fet, segons els informes tècnics, aquesta cuneta ni tan sols tenia la continuïtat deguda. Amb tot, per tant, el TS condemna el Govern i el comú perquè tots dos tenen responsabilitats i competències sobre una carretera secundària. 

Alhora, deixa clar el tribunal que per molt importants que fossin les pluges, l’episodi hagut aquell 23 de juny i anteriors no es podia considerar com excepcional i imprevisible i, en conseqüència, no es pot al·legar la situació de força major que denunciava el Govern per mirar de treure’s les puces de sobre. Amb tot, per tant, es confirma la sentència de primera instància i a parts iguals o com estimin convenient les dues administracions, hauran d’abonar 4.999 euros a la propietària privada i 103.500 euros a l’asseguradora.

Comentaris

Trending